Curtea Constituțională de la Kiev a anulat o lege importantă pentru minoritatea românească din Ucraina  jpeg

Curtea Constituțională de la Kiev a anulat o lege importantă pentru minoritatea românească din Ucraina

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 1 martie 2018

Curtea Constituțională de la Kiev a declarat miercuri drept neconstituțională Legea cu privire principiile politicii lingvistice de stat în Ucraina, care prevedea dreptul de utilizare a limbilor regionale în zone cu o populație minoritară mai mare de 10%.

Într-un comunicat postat pe site-ul său de internet, Curtea Constituțională a Ucrainei anunță adoptarea Hotarârii nr. 2-P/2018 în urma sesizării inițiate de 57 de parlamentari ucraineni, care au considerat că Legea privind principiile politicii lingvistice de stat, adoptată în 2012 în perioada președintelui Viktor Ianukovici, nu corespunde Constituției, informează BucPress.

Conform acestei legi, cunoscută în Ucraina ca legea "Kivalov-Kolesnicenko", după autorii ei, limba română avea statut de limbă regională în zonele în care etnicii români erau majoritari. În acest sens BucPress menționează că respectiva lege permitea minorităților naționale să utilizeze limba maternă inclusiv în dialogul cu autoritățile locale.

Prin această decizie a Curții Constituționale - potrivit agenției de presă menționate - etnicii români din Ucraina, dar și alte minorități rămân fără o bază legislativă temeinică, care să le asigure libera funcționare a limbii materne în zonele locuite compact de ei. 

Această decizie intervine în contextul adoptării Legii Educației, introducerii unor cote lingvistice la TV și radio în Ucraina și a absenței unei concepții alternative la statutul limbilor minorităților în regiuni.