Cum un ministru UDMR inflamează spiritele naţionaliste din cauza unei statui jpeg

Cum un ministru UDMR inflamează spiritele naţionaliste din cauza unei statui

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 20 iulie 2011

Ministerul Culturii solicită începerea urmăririi penale în cazul celor care au montat plăcuţa conţinând un citat al istoricului Nicolae Iorga în perimetrul ansamblului monumental Matei Corvin din Cluj-Napoca.

Potrivit unui comunicat remis de biroul de presă al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, ministrul Kelemen Hunor s-a adresat, miercuri dimineaţă, prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, Eugen Crişan, solicitând începerea urmăririi penale împotriva celor care au amplasat ilegal plăcuţa de bronz cu citatul istoricului Nicolae Iorga în faţa grupului statuar Matei Corvin de la Cluj.

"În prezent, în iarba din jurul grupului statuar aflat în centrul oraşului se află două plăcuţe. În plan, pe locul menţionat, este plăcuţa de bronz cu citatul din Nicolae Iorga, amplasat în 23 mai a.c., în mod ilegal. La dreapta acestei plăcuţe se află plăcuţa în patru limbi. Pe aceasta apare, în limbile română, maghiară, germană şi engleză, următorul înscris: Statuia ecvestră a regelui Matia. Opera sculptorului Fadrusz János. Inaugurat în 12 octombrie 1902. Aceasta este plăcuţa care figura în proiectul de renovare a grupului statuar, a fost prezentat Comisiei de Conservare a Patrimoniului Naţional şi aprobat de către ministrul Kelemen Hunor", se precizează în documentul trimis prim-procurorului.

Ministerul Culturii atrage atenţia că plăcuţa cu citatul din Iorga a fost amplasată fără autorizaţie, iar, potrivit articolului 23 al legii 422/2001, orice intervenţie pe un monument necesită autorizaţie. Ministrul se referă şi la articolul 217 din Codul Penal şi solicită începerea urmăririi penale împotriva celor care au amplasat ilegal plăcuţa, menţionând că, potrivit aricolului menţionat, amestecul împotriva valorilor deosebite artistice, ştiinţifice sau istorice este considerat un delict şi se poate pedepsi cu închisoare de la un an la 10 ani.

Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional a trimis Parchetului şi copia Proiectului pentru obţinerea de autorizaţie de Construcţie PAC, dar şi copii ale documentelor transmise Primăriei municipiului Cluj Napoca.

După renovare, ansamblul monumental Matei Corvin Statuia a fost inaugurat oficial la începutul lunii aprilie, iar în 23 mai a fost amplasată în faţa grupului statuar o plăcuţă din bronz cu citatul savantului Nicolae Iorga "Biruitor în războaie, învins numai la Baia de propriul său neam când încerca să învingă Moldova nebiruită".

Amplasarea plăcuţei a declanşat un adevarat scandal între primărie şi Ministerul Culturii.