Cum suna vocea lui Adolf Hitler? O conversație cu generalul Mannerheim, înregistrată în secret jpeg

Cum suna vocea lui Adolf Hitler? O conversație cu generalul Mannerheim, înregistrată în secret

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 18 decembrie 2015

Înregistrarea discuției private dintre Adolf Hitler și generalul finlandez Carl Gustaf Mannerheim datează din anul 1942 și a fost făcută în secret de către un inginer. 

Thor Damen, inginer, a înregistrat primele 11 minute din conversația dintre Hitler și Mannerheim în secret, căci Fuhrer-ul nu permitea nimănui să-l înregistreze fără știința sa.

Cu ocazia întâlnirii dintre liderul nazist și liderul finlandez, Damen a fost însărcinat să înregistreze urările oficiale și răspunsurile lui Mannerheim. El a continuat însă să înregistreze și după ce conversația oficială a devenit una privată. A fost surprins apoi de ofițerii SS, care i-au cerut să oprească imediat înregistrarea, deși i-au permis ulterior să păstreze caseta, cu condiția ca aceasta să rămână secretă.

Cedată biroului cenzurii de stat, caseta a revenit în posesia companiei Yle, la care lucrase Damen, în 1957, și a fost făcută publică câțiva ani mai târziu. 

Aceasta este singura înregistrare cunoscută cu Hitler vorbind pe un ton normal, neoficial. Mai sunt cunoscute alte înregistrări cu Hitler ținând discursuri, în care tonul vocii acestuia este complet diferit. 

Conversația dintre Hitler și Mannerheim a atins subiecte precum eșecul operațiunii Barbarossa, înfrângerile italiene din Africa de Nord, Iugoslavia și Albania, înarmarea din Uniunea Sovietică și depozitele de petrol din România.  

Sursa: https://www.warhistoryonline.com