Cum şi au clădit averile preşedinţii americani jpeg

Cum şi-au clădit averile preşedinţii americani

📁 Preşedinţi americani
Autor: Redacția
🗓️ 1 iunie 2010

Bill Clinton a ajuns să fie cel mai bogat preşedinte al Statelor Unite din ultimii 40 de ani, deşi îi plăcea să se descrie ca fiind un "băiat sărac" din localitatea Hope, statul Arkansas, potrivit unei analize referitoare la averile liderilor americani, relatează The Sunday Times în ediţia online.

Averea lui Clinton, estimată de revista Atlantic la 38 de milioane de dolari, a fost eclipsată doar de cea acumulată de John F. Kennedy şi de Lyndon B. Johnson. Pe de altă parte, Richard Nixon şi Gerald Ford, care au fost uneori acuzaţi de favorizare a bogaţilor, au murit lăsând în urmă averi relativ modeste, susţin analiştii revistei Atlantic.

Bill Clinton a fost crescut de bunicii săi, care deţineau un aprozar în sudul Statelor Unite. El a declarat că nu şi-a stabilit un obiectiv din a se îmbogăţi, dar "a dat" de bani, notează The Sunday Times. Fostul preşedinte a obţinut 15 milioane de dolari în avans pentru romanul său autobiografic şi câştigă foarte bine din organizarea de conferinţe.

Totuşi, Clinton este departe de a fi cel mai bogat lider american. Acesta este George Washington, care era un descendent al unor imigranţi din Northamptonshire, primul preşedinte al Statelor Unite.

Washington a rămas în istorie ca fiind nu numai cel mai bine plătit preşedinte al SUA, deoarece salariul său era în 1789 echivalentul a 2 la sută din bugetul ţării, dar şi un fermier abil şi norocos. El avea 300 de sclavi pe plantaţia sa din statul Virginia, unde creştea tutun şi distila whisky. De asemenea, el moştenise proprietăţi de la familia soţiei sale Martha. Potrivit estimărilor revistei Atlantic, Washington avea o avere de 525 de milioane de dolari, sumă calculată ţinând cont de rata inflaţiei.

În secolul al XIX-lea, numeroşi preşedinţi, inclusiv Abraham Lincoln, proveneau din clasa de mijloc şi au reuşit să se realizeze prin propriile mijloace. Aceştia au obţinut putere mai degrabă prin forţa caracterului decât prin cumpărare de influenţă, lăsând în testamentele lor echivalentul a mai puţin de un milion de dolari în prezent.

În schimb, în secolul al XX-lea, persoane cu averi moştenite s-au impus:atât Theodore Roosevelt, cât şi vărul său îndepărtat, Franklin, proveneau din familii cu blazon. În afară de implicarea lor în companiile petroliere din statul Texas, George H.W. Bush şi fiul său, George W. Bush, erau descendenţi dintr-o familie prosperă din statul Massachusetts.