Cum preferați mucenicii, copți sau fierți în zeamă? jpeg

Cum preferați mucenicii, copți sau fierți în zeamă?

📁 Tradiții și obiceiuri
Autor: Redacția
🗓️ 9 martie 2021

În Șcheii Brașovului, ziua de 9 martie este mereu așteptată cu nerăbdare pentru că este ziua în care toată suflarea creștinească se delectează cu un dulce specific acestei sărbători, numit mucenici sau, popular, măcinici, scrie Muzeul de Etnografie Brașov pe pagina de socializare a instituției.

Și în Brașov a existat obiceiul băutului a 40 de păhărele de vin, în memoria sfinților Patruzeci de Mucenici din Sevastia, însă acesta n-a cunoscut o așa răspândire precum obiceiul servirii oaspeților și prietenilor cu o ceașcă sau un castron plin cu mucenici fierți.

Din mărturia unei vechi șcheience, Elena Bianca Purcărea, în Șcheii Brașovului mucenicii au fost mereu fierți în sirop de zahăr cu nucă, alt fel de a-i face nefiind cunoscut. Mai există și așa-numiții ”mucenici moldovenești”, niște colăcei cu formă antropomorfă, făcuți tradițional din aluat de post, care se împart pe la rude, vecini, oameni sărmani, pentru pomenirea celor morţi, dar şi pentru belşugul viitoarelor recolte.

Dacă doriți să încercați rețela de mucenici cu zeamă, aveți nevoie de următoarele ingredinete:

- 200 gr.făină
- 250 gr. nucă
- 1 linguriță sare
- 1 kg. zahăr
- 4 litri de apă
- o sticluță de esență de rom
- coaja rasă de la trei lămâi
- 3 plicuri de zahar vanilat
Mucencii sunt făcuți din aluat simplu, compus din făină de pâine, sare și apă. Aluatul este frământat și tăiat în opt părți, care apoi sunt rulate cu palmele pe masa de lucru până devin filiforme, ca sfoara. Aceste fire de aluat sunt tăiate în părți egale, lungi cam de șapte centimetri fiecare, apoi ele sunt petrecute una peste alta în așa fel încât să formeze, nu cifra 8 ca în alte părți, ci un peștișor care, în funcție de cât de reușit este, poate simboliza grafic cele două litere Alfa și Omega, dar și pe Iisus. Fiecare tavă de măcinci se dă la cuptor pentru 15 minute, la un foc mic (100-150 grade) mai mult pentru a se usca decât pentru a se coace. Apoi măcinicii sunt fierți într-un sirop cu nucă măcinată și diverse arome și se servesc în cești mari cu lingura de supă. (Sursa: Tradiții, obiceiuri și bucate alese din Șcheii Brașovului și Brașovechi, Dr. Alexandru Stănescu)