Cum arătau trenurile blindate din perioada Războaielor Mondiale jpeg

Cum arătau trenurile blindate din perioada Războaielor Mondiale

📁 Istoria Armelor
Autor: ANGIE VOICU
🗓️ 5 ianuarie 2016

Trenurile par niște mijloace de transport depășite pentru secolul XXI, mai ales dacă sunt comparate cu avioanele. În prezent, trenul joacă un rol minor în transportarea americanilor, însă europenii și asiaticii încă le preferă, pentru viteza și confortul pe care le oferă, infrastructura feroviară fiind mult mai dezvoltată pe cele două continente.

Acest lucru contrastează enorm cu secolul trecut, unde trenurile, în general, și blindatele, în particular, au avut un rol însemnat, în timpul celor mai mari conflicte militare din istorie, Primul și cel de-Al Doilea Război Mondial.

5 169 jpg jpeg

Primul tren blindat a fost folosit în Războiul Civil din America, în 1861, de armata statelor nordice, porivit Fundației JamesTown. Au fost utilizate și în Războiul franco-german (1870-1871), dar această mașinărie incredibilă de luptă și-a demonstrat calitățile abia în Primul Război Mondial, când Rusia a folosit trenurile blindate pentru apărare, în timpul transportului prin vastul său teritoriu. Aceste mașinării protejate de blindaj sunt echipate cu tunuri și mitraliere. Ele au fost folosite, în special, pentru a deplasa cantități mari de armament la distanță.

Trenurile blindate au fost folosite de aproape toate țările europene care au luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial:Polonia a profitat intens de pe urma lor, Germania Nazistă n-a vrut să se lase mai prejos și a început să le folosească, iar rușii depindeau de ele, mai ales pentru defensivă, conform Business Insider. Chiar și Canada a patrulat coasta de vest cu un tren blindat, pentru a fi pregătită în cazul unei invazii.

Click aici pentre imagini cu trenurile blindate folosite în timpul Războaielor Mondiale