85270 xl jpg jpeg

Cum a ajuns o biblioteca din Romania să fie numită după criminalul de război Nyiro Jozsef?

📁 Istorie recentă
🗓️ 5 martie 2019

Consiliul Local din Odorheiu-Secuiesc a decis, joi, 28 februarie 2019, ca Biblioteca Municipală să poarte numele scriitorului Nyiro Jozsef, propunere susţinută de 16 consilieri locali, cu două abţineri, potrivit transparentnews.ro

Nyiro Jozsef a fost un influent intelectual maghiar de orientare nazistă din Transilvania din prima jumătate a secolului XX, membru al Parlamentului de la Budapesta în anii 1940. Acesta şi-a expus ideile extremiste în revista „Magyar Ero”, înfiinţată chiar de el, un instrument central al propagandei regimurilor Horthy şi Szalasi, care abundă în articole ultranaţionaliste, şovine şi antisemite. Nyiro Jozsef se numără printre fasciştii maghiari cu puternice vederi pro-naziste. 

Cu un an în urmă, Consiliului Local a luat o decizie de principiu (un proiect de hotărâre) cu privire la demararea procedurii de denumire a bibliotecii. Știrea a suscitat numeroase comentarii negative, sintetizate în comunicatul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, emis la 03.04.2018, intitulat ”Să ne cinstim înaintașii cu responsabilitate!”, în care este exprimată îngrijorarea cu privire la CL Odorheiu Secuiesc. 

Vezi comunicatul Institutului „Elie Wiesel”, prezentat de Agerpres. 

Mai mult decât atât, proiectul de hotărâre privind atribuirea denumirii „Nyiro Jozsef” Bibliotecii orășenești a primit aviz negativ de la Comisia de atribuire denumiri a Instituţiei Prefectului. 

La ședința din 28.02.2019, înțelegând caracterul inoportun al acestei decizii, ba chiar jignitor la adresa minorității evreiești, un consilier UDMR a recomandat amânarea acesteia, iar un alt consilier, din acelaşi grup politic, a sugerat să fie schimbat numele bibliotecii şi să conducă spre personalitatea poetului Kányádi Sándor. 

De trei ori li s-a atras atenția, deci, cu argumente, cu apel la bun simț și responsabilitate, dar respectabilii consilieri de la Odorheiu Secuiesc au ales să ignore, să sfideze și să provoace. 

Politicienii amețiți de putere, fac „pentru că pot”, respectiv pentru că CL are drept de decizie, în pofida avizului negativ și a huiduielilor publice. 

Nu suntem în posesia unei evaluări cu privire la grupele de vârstă cărora li se adresează biblioteca orășenească „Nyiro Jozsef”, dar, cu siguranță, pragul acestei instituții va fi pășit și de elevi. Să înțelegem că CL Odorheiu Secuiesc își propune, cu încăpățânare, să le ofere tinerilor odorheieni un set de „valori” pro naziste, pe care omenirea le credea depășite, ținând de un trecut întunecat și condamnat unanim? 

Să spunem lucrurilor pe nume: la şedinţa Consiliului Municipal, consilierii municipali ai Partidului Civic Maghiar (PCM) şi Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) au susținut și votat atribuirea numelui scriitorului Nyírő József bibliotecii orașului. Aceștia sunt oamenii care cred că antisemitismul, șovinismul, intoleranța, horthysmul, szalașismul sunt valori care definesc o bibliotecă și pot jalona educația oferită tinerilor. 

Oare cine va deconta această purtare iresponsabilă (sau provocatoare?) a politicienilor odorheieni când va fi emis Raportul de țară privind respectarea drepturilor omului de către Departamentul de Stat al SUA? Sau cine va răspunde la nemulțumirile, îndreptățite, ale comunității evreiești? Consiliul local Odorheiu Secuiesc sau noi, toți? Politicienii odorheieni sau maghiarii și românii obișnuiți vor fi arătați cu degetul că promovează personaje fascistoide? Ce mai urmează, Opera Adolf Hitler?

Sursă: transparentnews.ro

Citesti si:

Cum gestionăm locurile simbol ale personajelor controversate - Vila Nyiro din Odorheiul Secuiesc

Cum sunt comemoraţi în România cei pe care istoria noastră îl prezintă drept criminali - divizia secuiască, Kratochvil Karoly şi Nyiro Jozsef