COVID 19/ Premierul Ludovic Orban, despre starea de urgență jpeg

COVID-19/ Premierul Ludovic Orban, despre starea de urgență

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 15 martie 2020

Premierul Ludovic Orban a ţinut duminică prima conferinţă de presă de când a fost reinstaurat în funcţie. Din izolare, acesta a explicat că în perioada interimatului Guvernul a luat măsuri eficiente, „chiar dacă au părut severe şi criticate”.

Ludovic Orban: De ieri există un Guvern cu puteri depline. În toată perioada de interimat Guvernul a funcţionat cu toată capacitatea şi a folosit toate intrumentele pe care le-a avut la dispoziţie pentru a se lupta cu coronavirus. E suficient să vedem datele privind evoluţia de cazuri în ţări europenene. Toate măsurile luate au fost măsuri eficiente şi chiar dacă au părut severe şi criticate au produs rezultate bune. Odată cu votul de învestitură prin care Guvernul şi-a recăpătat atribuţiile avem posibilitatea să emitem acte normative cu putere de lege.

Vom folosi capacitatea de exerciţiu pentru a continua măsurile care se impun pentru a diminua infectarea cetăţenilor cu Covid-19. În Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă au fost luate măsuri importante. Pentru toţi cei care vin din zone în care e instituită carantină se va lua obligatoriu măsura intrării în carantină. Am luat măsuri pentru a îmbunătăţi capacitatea de acţiune a diferitelor acţiuni ale statului implicate în efortul de reducere al răspândirii virusului. Am luat măsuri care au avut efecte favorabile. Depinde de comportamentul fiecărui cetăţean limitarea răspândirii. Este important pentru reducerea riscului de contaminare ca orice cetăţean român să respecte măsurile impuse: carantină, izolarea la domiciliu. Căutaţi să respectaţi recomandările formulate.

Respectaţi distanţa, evitarea unui salut apropiat. Suntem un popor, cald, afectuos şi obişnuiţi cu afecţiunea. Va trebui să manifestăm afecţiunea de la distanţă. Urmărim cu mare atenţie evoluţiile din economie. Epidemia are un efect negativ asupra multor domenii economice.

Solicit către toţi angajaţii instituţiilor statului să fie pe deplin mobilizaţi, să susţină măsurile adoptate de Guvern, iar spre mediul privat să fie dispus spre dialog. Noi ne dorim să luăm cele mai bune soluţii care să ducă la buna funcţionare a economiei. Ea trebuie să meargă cât mai aproape de normal. 

Din păcate am văzut multe informaţii difuzate în mod iresponsabil despre eventualel măsuri în cazul stării de urgenţă. Am cerut fiecărui ministru să vină cu aceste măsuri şi vrea să le spun românilor că luăm doar măsurile necesare. Să ştie că e o nevoie acută de materiale, de substanţe, de medicamente, de echipamente de protecţie. E o cerere crescută din partea tuturor statelor. Avem nevoie de proceduri de achiziţii rapide, imediate.

Avem nevoie de măsuri care să întărească instituţiile care sunt în prima linie a bătăliei: întărirea capacităţii spitalelor, întărirea MAI. O altă măsură posibilă a fi luată e cea de a limita creşterea preţurilor la medicamente. Să nu aibă loc o speculă cu aceste produse. Exista posibilitatea plafonării preţurilor cum sunt măştile, dezinfectanţii, anumite biocide. Orice măsură va fi una considerată necesară.

sursa: adevărul.ro