Cotidianul International Herald Tribune sărbătoreşte, joi, 125 de ani de la înfiinţare jpeg

Cotidianul International Herald Tribune sărbătoreşte, joi, 125 de ani de la înfiinţare

📁 Istoria Presei
Autor: Redacția
🗓️ 4 octombrie 2012

Cotidianul de limbă engleză International Herald Tribune (IHT), livrat cu şareta la începuturile sale chioşcurilor de ziare şi hotelurilor din Paris, celebrează, joi, 125 de ani de la înfiinţare, rămânând încrezător în viitorul său, în pofida revoluţiei digitale care a bulversat industria presei.

"Ca toată lumea, şi noi căutăm soluţia magică", afirmă Alison Smale, directoarea departamentului de Informaţii din cadrul acestui cotidian, al cărui sediu general se află în cartierul La Défense din Paris, şi care este difuzat în peste 160 de ţări, informează AFP.

"Ziarul este viabil din punct de vedere economic", a adăugat Alison Smale, chiar dacă în redacţia publicaţiei circulă zvonul potrivit căruia ziarul ar pierde bani şi ar putea decide să îşi transfere sediul general într-o ţară mai puţin scumpă decât Franţa.

Apariţia unei pleiade de site-uri pe internet, a unor posturi de televiziune specializate în difuzarea de informaţii în continuu şi a unor reţele de socializare precum Twitter au modificat în profunzime felul în care informaţiile sunt produse, difuzate şi consumate, dar IHT continuă să creadă că tradiţiile sale reprezintă o garanţie pentru viitorul său, precizează Alison Smale.

"Puteţi bineînţeles, aşa cum facem cu toţii în fiecare zi, să navigaţi pe internet şi să obţineţi informaţii. Însă în acest fel nu veţi resimţi surpriza plăcută pe care v-o oferă un ziar în care jurnalişti inteligenţi şi talentaţi aleg cu multă grijă «ceea ce aveţi nevoie să ştiţi despre lumea de azi»", a adăugat ea.

Aceeaşi concepţie este împărtăşită şi de Larry Kilman, unul dintre directorii asociaţiei de publicaţii WAN-IFRA. "IHT este un bun model şi nu există niciun dubiu că va supravieţui", a spus el.

Înfiinţat pe 4 octombrie 1887 de editorul de la New York Herald, Gordon Bennett, cotidianul de limbă engleză IHT avea, la origine, obiectivul de a oferi expatriaţilor americani informaţii despre ţara lor, cursul bursier şi ultimele rezultate ale meciurilor de baseball din Statele Unite.

Difuzare sa a fost suspendată doar în timpul ocupaţiei naziste de la Paris, între 1940 şi 1944. Ziarul a cunoscut mai mulţi proprietari şi mai multe denumiri, luându-şi numele actual-International Herald Tribune-în anul 1967. Cotidianul aparţine New York Times din 2003, are în prezent peste 100 de jurnalişti angajaţi şi este tipărit în 38 de tipografii. Conţinutul său provine din articole din New York Times, depeşe ale agenţiilor de presă şi materiale scrise de jurnaliştii săi.

Pentru cea de-a 125-a aniversare, cotidianul prevede pagini speciale, organizarea unei dezbateri despre competitivitatea din Europa şi o colecţie de 120 de fotografii extrase din arhivele sale.

sursa:http://