Controverse: lucrare istorică științifică, scrisă în închisoare, suspectată de plagiat jpeg

Controverse: lucrare istorică științifică, scrisă în închisoare, suspectată de plagiat

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 8 aprilie 2015

Ieri, 7 aprilie, Tribunalul București a admis cererea de eliberare condiționată a omului de afaceri George Copos, pe baza unei reduceri a pedepsei cu 200 de zile motivată prin scrierea unor lucrări științifice pe perioada detenției. 

Potrivit legii, unui deținut i se poate reduce pedeapsa dacă acesta elaborează o lucrare cu caracter științitic.

Între cărțile (cinci la număr) pe care omul de afaceri pretinde că le-a scris într-un an se numără două cu subiect istoric, coordonate de prof. univ. dr. Stelian Brezeanu, de la Facultatea de Istorie, Universitatea din București. Este vorba de o monografie a Tușnadului medieval și o lucrare cu titlul Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI, care a fost publicată de Editura Niculescu (și al cărei tiraj a fost, se pare, cumpărat integral de autor, astfel încât cartea este de negăsit pe piață sau în biblioteci, potrivit GSP). 

Apariția în presă a titlului lucrării a atras atenția istoricului Cătălin Parfene, care a susținut în 2005 o teză de masterat (la Facultatea de Istorie, îndrumător Stelian Brezeanu) o lucrare cu un subiect identic „Politica matrimonială a domnilor din Țara Românească și Moldova în secolele XIV-XVI”. Acesta suspectează că teza i-a fost plagiată. 

„Au fost doua coincidențe care mi-au atras atenția:titlul cărții, extrem de asemănător cu cel al tezei mele, și numele celui care a prefațat cartea, același profesor care a fost coordonatorul lucrării mele. În plus, nu înțeleg de ce această carte a lui George Copos, publicată în 2014, nu poate fi găsită nicăieri. Dincolo de aceste coincidente, nu acuz momentan pe nimeni’’, a declarat pentruRomânia LiberăCătălin Parfene.

Subiectul cărții, alianțele matrimoniale în politica principilor români în secolele XIV-XVI, reprezintă o nișă în istoriografia românească, iar cercetarea sa presupune fără doar și poate studiul unor fonduri arhivistice (cu documente redactate în slavonă, limba de cancelarie în epocă!) și a unei bibliografii de specialitate, condiții greu de îndeplinit din închisoare. 

Notăm că orice lucrare scrisă de un deținut în închisoare trebuie validată de o comisie de experți, a cărei sarcină este de a confirma caracterul științific al operei. Așadar, lucrarea semnată de Copos trebuie să fi trecut prin filtrul acestei comisii.

UPDATE Reporterii ProSportau luat legătura cu profesorul Stelian Brezeanu, care a declarat că „Domnul Copos a fost onest, nu ca Victor Ponta, plagiator. Înţelegeţi?! Nu m-am văzut cu el niciodată, am fost contactat de o doamnă şi doar am avizat o lucrare care mi s-a părut bună. I-aş da o notă de 6 sau 7, dacă ar fi să o notez. ”Eu mi-am dat acordul ca să fie tipărită. Încă o dată. E o lucrare onestă, cu literatură ştiinţifică medie, peste medie chiar. Să ştiţi că uneori studenţii aduc lucrări sub nivelul acesteia. Am şi pus în prefaţă merite, să zic aşa.”