„Contabilul de la Auschwitz”, în vârstă de 96 de ani, cere clemenţă jpeg

„Contabilul de la Auschwitz”, în vârstă de 96 de ani, cere clemenţă

📁 Holocaust
Autor: Redacția
🗓️ 16 ianuarie 2018

Oskar Groening, un neamţ în vârstă de 96 de ani, condamnat pentru implicarea sa în omorârea a peste 300.000 de prizonieri aflaţi în lagărul Auschwitz, a depus o cerere pentru a fi graţiat.

Germanul, cunoscut drept „contabilul de la Auschwitz”, a fost condamnat la patru ani cu executare în 2015 pentru rolul său avut în cadrul lagărului de concentrare nazist. El nu şi-a început detenţia, invocând motivul vârstei înaintate şi a sănătăţii şubrede. Cu toate acestea, în decembrie, Curtea Constituţională germană a respins toate motivele înaintate de către avocaţii săi şi a hotărât că neamţul trebuie să îşi ispăşească pedeapsa.

naxiost jpg webp

Christian Lauenstein, purtătorul de cuvânt al ministerului de justiţie, a confirmat faptul că fostul nazist a înaintat o cerere de clemenţă către procurori. „Cererea nu are un efect de întârziere a începerii executării pedepsei.”, a adăugat acesta.

Citește povestea lui Gröning AICI

Procesul lui Groening este unul dintre ultimele evenimente majore din prezent legate de Holocaust. Procurorii susţin că Oskar Groening – care nu a omorât pe nimeni în timpul serviciului său la Auschwitz – a susţinut regimul prin sortarea banilor confiscaţi de la evreii veniţi în lagăr. El a admis că este vinovat moral pentru munca depusă în servicul naziştilor, muncă ce includea şi trimiterea banilor găsiţi în bagajele evreilor către ofiţeri SS din Berlin, de unde ei ajutau mai departe la susţinerea cauzei naziste în război.