„Contabilul de la Auschwitz”, condamnat la patru ani de închisoare jpeg

„Contabilul de la Auschwitz”, condamnat la patru ani de închisoare

📁 Holocaust
Autor: Redacția
🗓️ 15 iulie 2015

Un tribunal german din Lüneburg l-a condamnat pe Oskar Gröning, fost gardian de la Auschwitz, astăzi în vârstă de 94 de ani, la patru ani de închisoare, considerând că a fost complice la uciderea a cel puțin 300.000 de evrei. Oskar Groening a fost adus în fața justiției în primăvara acestui an și a primit sentința ieri, anunță BBC.

Spre deosebire de alți foști gardieni SS, Gröning a vorbit destul de mult despre cei doi ani pe care i-a petrecut la Auschwitz, atât într-o autobiografie, cât și în interviurile acordate. El a mărturisit că evenimentele la care a fost martor acolo l-au bântuit toată viața. Bărbatul a recunoscut că știa despre camerele de gazare, dar susține că el n-a fost decât o piesă nesemnificativă în marea mașinărie de ucis de la Auschwitz. 

Citește povestea lui Gröning AICI

Avocații bătrânului au argumentat că prin munca sa de la Auschwitz,  Gröning nu a facilitat genocidul, dar procurorii au argumentat că, dimpotrivă, munca sa a făcut ca operațiunile în lagăr să decurgă cum trebuie. 

Mulți observatori se întrebau până acum dacă Gröning va primi în final o pedeapsă la închisoare, dată fiind vârsta sa avansată. La 94 de ani, el va fi probabil printre ultimii naziști aduși în fața justiției, la 70 de ani după sfârșitul războiului.