Conferinţa „Aromâni faimoşi din România” jpeg

Conferinţa „Aromâni faimoşi din România”

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 22 mai 2014

Vineri, 23 Mai 2014, se va desfăşura la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti o conferinţă dedicată aromânilor, cu tema:„Aromâni faimoşi din România”.

Invitatul special al acestei conferinţe este actorul Ion Caramitru, unul dintre cei mai faimoşi aromâni din România, care va depăna amintiri despre bunicii săi aromâni.

Va urma lansarea revistei Historia, nr. 148 din luna Mai 2014, de către jurnalistul Ion M. Ioniţă şi istoricul Marius Diaconescu. Acest număr al revistei este dedicat aromânilor. Dosarul conţine un material semnat de Marius Diaconescu (Cine sunt aromânii?) şi un grupaj cu şapte personalităţi aromâne realizat de studenţi ai Facultăţii de Istorie.

Citește aici un articol despre:Cine sunt aromâni?”

Marius Diaconescu supune atenţiei publicului pericolul în care se află bisericile aromâne din Moscopole, Albania, cel mai important centru economic şi cultural al aromânilor în secolul al XVIII-lea, oraş numit „Ierusalimul aromânilor”. Bisericile care au supravieţuit incendiilor, jafurilor şi bombardamentelor sunt în pericol din cauza infiltraţiilor de apă şi a lipsei unui proiect de restaurare, conservare şi integrare în strategiile de dezvoltare socio-economică a regiunii. Prin comunicarea „S.O.S.! Bisericile din Moscopole trebuie salvate!” istoricul vrea să tragă un semnal de alarmă despre pericolul distrugerii totale a celui mai important patrimoniu material al aromânilor.

Vladimir Creţulescu, doctorand al Universităţii din Bucureşti, propune o dezbatere despre începuturile mişcării naţionale aromâno-române în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, denumită astfel pentru a o diferenţia de mişcarea grecească din mijlocul aromânilor.

Studenţii Facultăţii de Istorie (Rebeca Gliga, Tatiana Miu, Dorel Ţuinea şi Laurenţiu Dologa) vor prezenta biografiile unor personalităţi aromâne:sportivii Gheorghe Hagi şi Simona Halep, artistul Toma Caragiu, fraţii Manaki – pionieri ai cinematografiei, savanţii Matilda Caragiu Marioţeanu, Mina Minovici şi Victor Papacostea, precum şi politicianul Take Ionescu.

După fiecare secţiune este rezervat timp şi pentru discuţii pe marginea subiectelor prezentate. Proiectul este o iniţiativă a istoricului Marius Diaconescu şi a unui grup de studenţi.

Program

Vineri, 23 Mai 2014

12, 00:Invitat special – actorul Ion Caramitru:Eu şi bunicii mei aromâni

12, 45:Discuţii

13, 00:Lansarea revistei Historia, nr. 148 din luna Mai 2014, cu dosar dedicat aromânilor (Cine sunt aromânii?), de către jurnalistul Ion. M. Ioniţăşi istoricul Marius Diaconescu

13, 30:Discuţii

14, 00:Dr. Marius Diaconescu:S.O.S.! Bisericile din Moscopole trebuie salvate!

14, 30:Drd. Vladimir Creţulescu:Începuturile mişcării naţionale aromâno-române

14, 45:Galeria personalităţilor aromâne

Rebeca Gliga:Gheorghe Hagi

Dorel Ţuinea:Simona Halep

Tatiana Miu:Toma Caragiu

Laurenţiu Dologa:Fraţii Manaki

Tatiana Miu:Matilda Caragiu-Marioţeanu

Laurenţiu Dologa:Mina Minovici

Rebeca Gloga:Victor Papacostea

Dorel Ţuinea:Take Ionescu

16, 15:Discuţii

Conferinţa se va desfăşura în amfiteatrul de la etajul 1 al Facultăţii de Istorie, Bd. Regina Elisabeta, nr. 4-12.

aromanifaimosi2014aa jpg jpeg