Comorile faraonilor, scoase la lumină jpeg

Comorile faraonilor, scoase la lumină

📁 Egiptul Antic
🗓️ 6 iulie 2021

Egiptologul Joann Fletcher, care lucrează de 15 ani să aducă la lumină vestigiile Egiptului antic, prezintă lumii comori de o valoare inestimabilă. Nu e vorba de aur sau argint, ci de statui monumentale realizate în timpul faraonului Amenhotep al III-lea, care a domnit în Egipt cu 1300 de ani înainte de Hristos.

Au fost descoperite comorile faraonului Amenhotep

„Acest colos de la a doua poartă a templului este flancat de una dintre cele mai bine conservate statui ale consoartei principale a lui Amenhotep al III-lea, regina Tiye, marea sa soție regală”.

Cea mai importantă descoperire, care i-a lăsat efectiv pe arheologi cu gura căscată, este o reprezentare a faraonului. „Este capul lui Amenhotep al III-lea, înalt de trei metri, sculptat în cel mai fin alabastru alb. Nu știu ce aș putea să mai spun. De-a lungul anilor am văzut multe dintre portretele sale, dar rareori unul la fel de uimitor. Aceste statui masive erau mai mult decât un simplu memorial, fiecare statuie era venerată pentru a garanta nemurirea sufletului faraonului. N-am văzut niciodată așa ceva.”.

Profitând de bogăția țării sale, Amenhotep al III-lea a construit pe scară largă în timpul domniei sale. „Cu sute de statui de acest fel, Amenhotep își promova imaginea și se prezenta drept cel mai puternic zeu al Egiptului, care aduce viață și lumină lumii.

image

Egiptul se afla la apogeul puterii sale

Amenhotep al III-lea, al cărui nume însemna în vechea limbă egipteană „Amon este mulțumit”, a fost al nouălea faraon din dinastia a XVIII-a. A domnit într-o perioadă de prosperitate și splendoare fără precedent. Egiptul se afla la apogeul puterii sale internaționale.

Enormul său templu mortuar de pe malul vestic al Nilului era cel mai mare complex religios din zilele sale. După mai puțin de 200 de ani, giganticul complex a ajuns însă în ruine.

O mare parte din material a fost folosită de faraonii de mai târziu pentru propriile lor proiecte. Coloșii din Memnon – două statui masive de piatră ale faraonului care se aflau la poarta complexului – au fost singurele elemente care au rămas în picioare, scrie ziarul britanic Daily Express.