„Colţuri muzeistice“ în satele româneşti jpeg

„Colţuri muzeistice“ în satele româneşti

📁 Carte
Autor: Nicoleta Zaharia
🗓️ 15 iulie 2010

Muzeul Ţăranului Român organizează în lunile iulie şi august o expoziţie itinerantă de fotografie, cu imagini realizate în cadrul programului cultural „Colecţii săteşti din România. Patrimoniu şi identitate locală“.

Proiectul are ca obiectiv pe termen lung acordarea unui ajutor specializat colecţionarilor de obiecte etnografice din zona rurală, care au înfiinţat ori sunt pe cale să înfiinţeze un muzeu particular, în lipsa unei legislaţii care să includă şi astfel de iniţiative pro-patrimoniu. Programul, început în luna septembrie a anului trecut, nu a rămas fără ecou.

Colecţionarii Aurel Flutur şi Keri Gaspar vor expune până la 25 iulie la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, Ileana Morariu la Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu, între 29 iulie-26 august, Doina Dobrean şi Lajos Szocs vor fi prezenţi între 31 august-30 septembrie, la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, Miercurea-Ciuc, iar Constantin Niţu se va întâlni cu publicul său între 5-24 octombrie, la Muzeul Judeţean Olt din Slatina. Carmen Mihalache, cercetător al Muzeului Ţăranului Român, afirmă:„Dacă iei la pas satele României, găseşti mai peste tot mici muzee etnografice fără pretenţii, aflate în grija primăriilor, sau doar «colţuri muzeistice» organizate cu mijloace modeste, cel mai adesea în instituţiile de învăţământ.

Dar nu arareori, poate chiar acolo unde te-ai aştepta mai puţin, poţi afla colecţii de obiecte de interes etnografic, mici case-muzeu sau chiar adevărate muzee particulare, deschise pentru publicul local sau de turişti, realizate de persoane entuziaste, fără pregătire de specialitate, în gospodăriile personale sau în spaţii achiziţionate prin finanţare proprie“.