Colocviu internaţional de istorie, în desfăşurare la Tulcea jpeg

Colocviu internaţional de istorie, în desfăşurare la Tulcea

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 8 iunie 2012

În aceste zile se desfăşoară la Tulcea, la sediul Muzeului de Istorie şi Arheologie, colocviul internaţio­nal „Românii la Marea Neagră în vremea lui Augustus”. Evenimentul a fost precedat, marţi seara, de  vernisajul expoziţiei „Românii în Pontul Stâng în perioada Principatului“ şi dezvelirea unei plăci aniversare cu ocazia împlinirii a 2000 de ani de la atestarea cetăţii Aegyssus în poemele lui Ovidius.

„Este un eveniment deosebit de important pentru oraşul Tulcea şi am dorit, împreună cu colegii mei, să transformăm acest eveniment istoric în unul cultural al anului, anume aniversarea a 2000 de ani de la atestarea cetăţii Aegyssus în poemele lui Ovidius. Am dorit să marcăm acest eveniment printr-o serie de manifestări culturale şi ştiinţifice, iar acestea cuprind o expoziţie, organizată împreună cu alte muzee de istorie din ţară cu care Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea colaborează de mai mulţi ani. De asemenea, îşi va lua startul şi un colocviu internaţional şi am vrut să marcăm acest moment realizând o placă aniversară”, a declarat Cristina Dinu, manager al Institutului de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea.

În ceea ce priveşte expoziţia „Românii în Pontul Stâng în perioada Principatului“, aceasta va fi deschisă până în luna septembrie, vizitatorii putând achiziţiona şi catalogul expoziţiei.

 „Am constatat că nu putem trata istoria oraşului în afara unui context mai larg al provinciei Moesiei Inferior. Cu ajutorul colegilor din ţară, am reuşit să realizăm o expoziţie pe mai multe teme care tratează întreaga perioadă a principatelor, aspecte legate de viaţa militară, de viaţa economică, producţia ceramicii, a sticlei, a obiectelor de metal, aspecte legate de religie şi de artă. Un colţ al acestei expoziţii este dedicat evoluţiei oraşului Aegyssus, iar la acest aspect am tratat istoria până în secolul VII, când autorităţile romano-bizantine se retrag din această zonă. Aegyssus a fost menţionat într-un izvor scris acum 2 mii de ani, dar prezenţa romană în aceste zone este ceva mai veche, iar cele mai vechi piese realizate în Italia se datează prin secolul II îHr”, a spus cercetătorul în cadrul ICEM, Dorel Paraschiv.

image

Parteneri în cadrul acestor proiecte au fost Muzeul Dunării de Jos Calaraşi, Muzeul Naţional de Istorie a României Bucureşti, Muzeul de Istorie Galaţi, Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia şi Muzeul Brăilei.

Sursa:http://www.obiectivtulcea.ro