Clopot, vechi de 300 de ani, furat din biserică jpeg

Clopot, vechi de 300 de ani, furat din biserică

📁 Patrimoniu în pericol
Autor: Redacția
🗓️ 3 mai 2010

Unul din clopotele bisericii din satul dâmboviţean Pătroaia, vechi de aproape 300 de ani şi cântărind peste 600 de kilograme, precum şi limba metalică a celui de-al doilea, la fel de vechi, au fost furate de către persoane rămase deocamdată necunoscute.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dâmboviţa, inspector Ioana Preda, biserica din satul Pătroaia, comuna Crângurile, este ctitoria lui Pârvu Cantacuzino, din anul 1715, iar cele două clopote datează din acea perioadă de timp.

"Mai multe persoane au reuşit să fure unul din clopote, dar şi limba celuilalt, iar preotul spune că clopotele au o muzicalitate impresionantă. Deşi cântărea peste 600 de kilograme, hoţii au reuşit să fure clopotul, iar în acest moment există un cerc de suspecţi în privinţa autorilor acestui furt", a declarat inspectorul Ioana Preda, purtător de cuvânt al IPJ Dâmboviţa.

Biserica din Pătroaia este monument istoric, datând din 1715, fiind ridicată de marele stolnic Pârvu Cantacuzino şi având ca hram Adormirea Maicii Domnului. Biserica din Pătroaia este lăcaşul de cult unde enoriaşii din zonă obişnuiesc să vină la slujbele religioase, inclusiv oameni din localităţile învecinate.