Clare Hollingworth, jurnalista care a transmis ştirea declanşării celui de-Al Doilea Război Mondial, a murit la vârsta de 105 ani

Autor 658 vizualizări


Clare Hollingworth,jurnalista britanică ce a anunţat în premieră invazia tancurilor naziste în Polonia,în 1939,a murit la vârsta de 105 ani,în Hong Kong. Ea nu a fost numai un model pentru orice jurnalist,ci pentru întreaga umanitate,Clare salvând multe vieţi din mâinile naziştilor.

Clare Hollingworth a fost martora izbucnirii celui de-Al Doilea Război Mondial. Proaspăt angajată la Daily Telegraph,ea a fost trezită de sunetul asurzitor al bombelor în septembrie 1939. Iniţial,ea i-a telefonat colegului ei mai vechi în branşă care se afla la Varşovia,însă el a fost asigurat de către secretarul ministerului Afacerilor Externe că războiul nu a început. Ea a telefonat apoi la ambasadă,de unde i-a fost infirmată bănuială din nou. „Aşa că am închis telefonul pentru a putea auzi invazia germanilor”,avea să mărturisească mai târziu Clare.

Ea a stat mult timp pe front,de unde a privit cum întreaga Polonie se prăbuşeşte. Apoi,s-a mutat la Bucureşti. În timpul războiului ea a transmis ştiri din Turcia,Grecia,Algeria,Palestina,Irak. Din 1963 a lucrat pentru The Guardian. În acest timp,ea a descoperit cum Kim Philby,un alt jurnalist care era dat dispărut,fugise de fapt în Uniunea Sovietică.

Clare povestea,la bătrâneţe,că odată a fost întrebată unde i-ar plăcea să lucreze dacă i s-ar mai oferi şansa:„ Care este cel mai periculos loc? Căci acolo sigur pot găsi o poveste bună.”