Clara Schumann, omagiată joi printr un Google Doodle, a fost crescută DUR de tatăl ei  Ce o punea să facă jpeg

Clara Schumann, omagiată joi printr-un Google Doodle, a fost crescută DUR de tatăl ei. Ce o punea să facă

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 13 septembrie 2012

Pianista şi compozitoarea germană CLARA SCHUMANN, soţia mai cunoscutului ROBERT SCHUMANN, este omagiată joi de GOOGLE, printr-un GOOGLE DOODLEspecial, la 193 de ani de la naşterea sa.

CLARA SCHUMANNa fost fiica teologului Friedrich Wieck, care şi-a descoperit pasiunea pentru muzică, a învăţat singur să cânte la pian şi a înfiinţat o fabrică de piane şi un centru de împrumutat partituri. Dintre cei cinci copii ai lui Wieck cu pianista Marianna Tromlitz, CLARA SCHUMANNa fost favorita lui, deoarece a manifestat de mică pasiune pentru muzică.

CLARA SCHUMANNa fost şcolită de tatăl ei, care o considera un copil minune al muzicii. Wieck a început însă încet-încet să fie obsedat de succesul fiicei sale, manifestând trăsături tiranice în ceea ce o priveşte pe CLARA SCHUMANN. El şi-a retras fiica de la şcoală şi a ţinut-o acasă, unde îi dădea numai lecţii de pian. Astfel, educaţia CLAREI SCHUMANN, în afară de cea muzicală, era una precară.

La concertele pe care le susţinea în Germania, CLARA SCHUMANNavea un repertoriu impus în totalitate de tatăl său, ea interpretând partituri de Friedrich Kalkbrenner, Camille Pleyel, Ignaz Moscheles sau Henri Herz. În plus, tatăl CLAREI SCHUMANN a încercat să o ţină pe aceasta departe inclusiv de ROBERT SCHUMANN, celebrul compozitor şi pianist care avea să-i devină soţ.

Tatăl CLAREI SCHUMANNse considera impresarul acesteia, el organizând călătoria până în oraşele unde CLARA SCHUMANN concerta, stabilind locurile invitaţilor şi având grijă ca instrumentele de pe scenă, în special pianul cu coadă, să fie corect acordate.

După ce CLARA SCHUMANNs-a căsătorit cu Robert Schumann, influenţa tatălui său a scăzut, iar CLARA SCHUMANN a început să cânte în concerte compoziţii de Ludwig van Beethoven, Johann Sebastian Bach sau Robert Schumann.

CLARA SCHUMANN, pianista şi compozitoarea germană omagiată de GOOGLEprintr-un GOOGLE DOODLEspecial, a murit pe 20 mai 1896, la Frankfurt pe Main.

CLARA SCHUMANN, pianista germană căsătorită cu Robert Schumann, omagiată de GOOGLE printr-un GOOGLE DOODLE. VIDEO

sursa:http://www.gandul.info/news/clara-schumann-omagiata-joi-printr-un-google-doodle-a-fost-crescuta-dur-de-tatal-ei-ce-o-punea-sa-faca-video-10060875