Cineastul ucrainean Oleg Sențov, recompensat cu premiul Saharov 2018 jpeg

Cineastul ucrainean Oleg Sențov, recompensat cu premiul Saharov 2018

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 25 octombrie 2018

Cineastul ucrainean Oleg Sențov, care execută o pedeapsă de 20 de ani de închisoare în Rusia, este câștigătorul premiului Saharov pe 2018, pentru libertatea de gândire, acordat de Parlamentul European (PE). Ceremonia de acordare a premiului, oferit pentru prima dată în 1988, va avea loc pe 12 decembrie la Strasbourg.

Oleg Sențov (foto sus) a fost ales joi de liderii grupurilor politice din PE dintr-o listă scurtă pe care s-au mai aflat activistul marocan încarcerat Nasser Zefzafi și un grup de ONG-uri care salvează migranți de pe Marea Mediterană.

„Prin curajul și determinarea lui, punându-și viața în pericol, cineastul Oleg Sențov a devenit un simbol al strădaniei pentru eliberarea prizonierilor politici din Rusia și întreaga lume. Recompensându-l cu Premiul Saharov, Parlamentul European își exprimă solidaritatea cu el și cauza lui”, a declarat președintele PE, Antonio Tajani. În plus, președintele PE a cerut ca cineastul să fie eliberat „imediat”.

„Lupta lui ne amintește că este datoria noastră să apărăm drepturile omului peste tot în lume și în orice circumstanță”, a adăugat Tajani.

Sențov execută o pedeapsă de 20 de ani într-o închisoare din nordul Rusiei, după ce a fost condamnat în 2014 pentru terorism - un caz „inventat”, spun susținătorii lui -, pentru că ar fi complotat privind o incendiere în Crimeea, peninsulă anexată de Rusia. El a făcut timp de patru luni greva foamei, cerând Rusiei eliberarea prizonierilor politici ucrainieni.