Cineastul rus Aleksei Gherman a murit la vârsta de 74 de ani jpeg

Cineastul rus Aleksei Gherman a murit la vârsta de 74 de ani

📁 Istoria Filmului
🗓️ 21 februarie 2013

Cineastul rus Aleksei Gherman, regizorul filmului "Khrustalyov, maşina mea!", a murit joi, la vârsta de 74 de ani, la Sankt Petersburg, unde era spitalizat de mai multe luni.

"Tatăl meu a murit astăzi, fără să-şi recapete cunoştinţa. Medicii au făcut tot posibilul pentru a-l salva (...) Însă inima lui a încetat pur şi simplu să mai bată",  a declarat Aleksei Gherman Jr., fiul cineastului, el însuşi regizor, într-un mesaj postat pe blogul său, publicat pe site-ul postului de radio Echo din Moscova.

"Tatăl meu şi-a trăit viaţa într-un fel demn şi nu şi-a trădat niciodată idealurile", a adăugat el.

Aleksei Gherman a fost spitalizat la Sankt Petersburg, oraşul său natal, în noiembrie 2012, din cauza unor hematoame cerebrale, după ce a căzut în apartamentul său. Suferind de o boală cardiacă şi contractând ulterior şi o pneumonie, cineastul a fost plasat în secţia de reanimare a spitalului.

Născut pe 20 iulie 1938, la Leningrad (numele sovietic al oraşului Sankt Petersburg), fiu al scriitorului şi scenaristului Iuri Gherman, Aleksei Gherman a prezentat în filmele sale, cu o abordare critică, viaţa contemporanilor săi, evoluţia ţării şi starea cinematografiei din Rusia.

Rău văzut de autorităţile sovietice pentru nonconformismul său şi confruntat cu cenzura, cineastul a regizat destul de puţine filme, printre creaţiile sale cele mai notabile numărându-se lungmetrajele "20 de zile fără război" (1976), "Prietenul meu Ivan Lapşin" (1984), şi a avut o activitate susţinută de scenarist pentru alţi regizori.

Filmul "Khrustalyov, maşina mea!" (1998), prezentat la Festivalul de la Cannes din acelaşi an, prezenta drumul spre infern al unui medic-general chemat de Lavrenti Beria la căpătâiul unui Stalin muribund.

Preşedintele rus Vladimir Putin a transmis condoleanţele sale familiei şi apropiaţilor regizorului, iar ministrul Culturii, Vladimir Medinski, a deplâns decesul cineastului, pe care îl consideră o pierdere ireparabilă pentru cultura rusă.

"Era unic. Ce altceva am putea spune despre talentul artistic al acestui om?", a declarat, la rândul său, regizorul rus Alexandr Sokurov,  citat de agenţia de presă Interfax.

Fiul cineastului, Aleksei Gherman Jr., la rândul său regizor, a obţinut printre alte trofee prestigiosul Leu de Argint la Veneţia, în 2008, pentru filmul "Bumažnyj Soldat".

sursa: http://www.mediafax.ro