Cineastul Bernardo Bertolucci a murit jpeg

Cineastul Bernardo Bertolucci a murit

📁 Istoria Filmului
Autor: Redacția
🗓️ 26 noiembrie 2018

Cineastul italian Bernardo Bertolucci, cunoscut pentru filme ca „Ultimul împărat/ The Last Emperor” şi „Il conformista”, recompensat cu două premii Oscar, dar şi cu un Palme d'Or onorific, a murit luni, la vârsta de 77 de ani.

Bertolucci a murit în dimineaţa zilei de luni din cauza unui cancer, potrivit agentei lui, Flavia Schiavi.

Născut pe 16 martie 1941, în Parma, Bernardo Bertolucci a fost regizor, scenarist şi producător. Cunoscut şi pentru titluri ca „Last Tango in Paris” (1972), „Little Buddha” (1993), „Stealing Beauty” (1996) şi „The Dreamers” (2003), este considerat cel mai mare autor italian al generaţiei sale.

A început mai întâi prin a realiza scurtmetraje pe 16 mm, precum „Morte di un maiale” şi „La teleferica” (1956-1957), turnate în casa lui din Casarola. Înscris la Facultatea de Literatură Modernă a Universităţii La Sapienza din Roma, a abandonat studiile pentru a se dedica cinamatografiei.

Decisivă pentru cariera lui a fost prietenia cu Pier Paolo Pasolini. Prima slujbă a sa (oferită de producătorul Cino Del Duca) a fost cea de asistent de regie al lui Pasolini pentru pelicula „Accattone” (1961), cu Franco Citti şi Adriana Asti, cu care s-a căsătorit mai apoi.

Din palmaresul său fac parte un Glob de Aur, un trofeu BAFTA, unul Donostia (San Sebastián), BFI Fellowship, un César şi două David Di Donatello. Bertolucci a primit un premiu pentru întreaga carieră din partea Academiei Europene de Film, Leopard of Honor la Locarno şi Leul de Aur pentru întreaga carieră (Veneţia). În 2013, a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame.