Cine sunt cei trei teroriști care au comis atacul de la Londra jpeg

Cine sunt cei trei teroriști care au comis atacul de la Londra

📁 Istorie recentă
Autor: Ion Gaidau
🗓️ 6 iunie 2017

Poliția britanică și un cotidian italian au dezvăluit identitatea celor trei autori ai atacului terorist de sâmbătă seară de la Londra. Doi dintre ei erau cunoscuți serviciilor de securitate.

Poliția britanică a publicat numele și fotografiile a doi dintre cei trei teroriști care au ucis șapte persoane și au rănit altele 48 după ce au intrat cu o furgonetă în mulțime pe Podul Londrei și au atacat trecătorii cu cuțite în zona Borough Market. Este vorba de Khuram Shazad Butt, de 27 de ani, și Rachid Redouane, de 30 de ani. Unul dintre ei era cunoscut serviciilor de securitate. Cel de-al treilea atacator de la Londra este Youssef Zaghba, de 22 de ani, cunoscut la rândul său serviciilor de securitate, scrie „Corriere della Sera“.

Khuram Shazad Butt s-a născut în 1990 în Pakistan, dar a crescut în Marea Britanie. A fost fan al clubului de fotbal Arsenal Londra și un împătimit al sălii de forță. A lucrat anul trecut, timp de șase luni, la Rețeaua de Transport din Londra, iar ultima dată la un lanț de restaurante de tip fast-food. A avut doi copii - cel mare de trei ani și cel mic de două săptămâni - și a locuit în Barking, o suburbie multietnică din estul Londrei. Foștii săi vecini spun că era un om „simpatic“ și „foarte credincios“, însă recunosc totodată că uneori își schimba brusc comportamentul.

De altfel, Khuram Shazad Butt se afla în atenția serviciilor de securitate. Acestea l-au luat în vizor în 2015, în cadrul unei anchete de recrutare de jihadiști. Potrivit cotidianului britanic „The Guardian“, Butt a mai folosit apelativele „Abu Zaitun“ și „Abz“ și a făcut parte din gruparea islamistă britanică al-Muhajiroun, care ar fi servit ca platformă de recrutare de jihadiști. De asemenea, a apărut anul trecut în documentarul „Vecinii mei jihadiștii“, difuzat pe Channel 4. A fost declarat persona non grata în două moschei din Londra și Barking din cauza activismului său.

Informațiile despre Rachid Redouane sunt mai puține. El ar fi avut origini marocane și libiene. A locuit timp ce cinci ani la Dublin (Irlanda), unde s-a căsătorit în 2011 cu o britanică. S-a mutat apoi în Marea Britanie. A divorțat de soția sa, care i-a născut acum 18 luni o fiică. Poliția londoneză afirmă că a mai folosit o identitate falsă - Rachid Elkhdar, de 25 de ani. Potrivit „The Guardian“, Rachid Redouane a fost patiser de meserie și a locuit ultima dată în Barking. Spre deosebire de mai tânărul său complice din Barking, Redouane nu era cunoscut autorităților britanice și irlandeze până la atentatul de sâmbătă seară.

Cel de-al treilea individ implicat în ultimul atac terorist de la Londra este un marocano-italian pe nume Youssef Zaghba, anunță „Corriere della Sera“. Youssef Zaghba s-a născut în ianuarie 1995 la Fes (Maroc) dintr-un tată marocan și o mamă italiancă. Părinții săi au locuit o perioadă împreună, în Maroc. După ce s-au despărțit, mama sa s-a întors în Italia și s-a stabilit la Bologna. Youssef Zaghba a fost oprit anul trecut pe Aeroportul din Bologna în timp ce încerca să plece în Turcia. De acolo intenționa să ajungă în Siria. Autoritățile italiene au transmis Marii Britanii și Marocului informații despre activitățile și intențiile lui Zaghba, notează „Corriere della Sera“, citând o sursă din domeniul serviciilor de securitate.

Cei trei teroriști au intrat cu un autovehicul în pietonii de pe Podul Londrei, sâmbătă noaptea, apoi au condus până la o piață din apropiere, unde au coborât înarmați cu cuțite și au început să înjunghie trecătorii. După câteva minute, cei trei au fost uciși de gloanțele poliției. Atentatul, al treilea comis de islamiști în ultimele trei luni în Regatul Unit, s-a soldat cu șapte morți și zeci de răniți.

Foto sus (de la stânga la dreapta): Khuram Shazad Butt, Rachid Redouane și Youssef Zaghba

Citește și:

Marea Britanie, alegeri în umbra atentatelor. Autorităţile spun că au un „plan solid“ pentru asigurarea securităţii

Statul Islamic a revendicat atacurile teroriste de la Londra

VIDEO Imagini cu teroriştii de la Londra, cu câteva minute înainte de a fi împuşcaţi de autorităţi

Sursa: adevarul.ro