Cine este Mo Yan, laureatul Nobel pentru literatură în 2012 jpeg

Cine este Mo Yan, laureatul Nobel pentru literatură în 2012

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 11 octombrie 2012

 Mo Yan, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe 2012, este unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori chinezi contemporani, dar şi unul dintre cei mai pirataţi autori de limbă chineză din lume, fiind descris adesea drept "un magnet pentru publicul cititor".

Mo Yan, unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori chinezi ai momentului şi unul dintre "cei mai pirataţi autori chinezi ai tuturor timpurilor", potrivit criticii de specialitate, a fost premiat pentru modul "de un realism halucinatoriu în care îmbină poveştile populare cu istoria şi contemporanul", potrivit comitetului Nobel.

Realismul scriiturii sale şi ataşamentul faţă de zona sa natală din China orientală i-au atras acestui romancier în vârstă de 57 de ani comparaţii cu columbianul Gabriel Garcia Marquez, americanul William Faulkner, cehul Franz Kafka şi francezul Francois Rabelais.

Potrivit publicaţiei Time , Mo Yan este unul dintre cei mai pirataţi scriitori chinezi datorită numărului mare de fani.

Mo Yan ("Nu vorbi"-traducerea numelui său din limba chineză) este pseudonimul scriitorului Guan Moye.  Născut în 1955, în provincia Shandong din estul Chinei, Mo Yan publică prima povestire în 1981 ("Chunye yu feifei/ Potopul din noaptea de primăvară"). În 1985 îi apare prima operă de dimensiuni mai mari, "Ridichea străvezie/ Toumingde hongluobo", care se bucură de un mare succes.

Devine celebru în China cu volumul "Sorgul roşu/ Honggaoliang jiazu", publicat în 1987. La notorietatea autorului contribuie şi cunoscutul film din 1987 al lui Zhang Yimou "Sorgul roşu/ Honggaoliang", recompensat cu Ursul de Aur la Berlin, în 1988, şi care se bazează pe primele două capitole din textul lui Mo Yan.

Volumul "Sorgul roşu" a fost tradus în limba română în 2008, la Humanitas Fiction.

Scriitorul a publicat peste 80 de povestiri şi peste zece romane în ultimii 20 de ani. Printre cele mai cunoscute romane ale sale se numără:"Cântecele usturoiului din Paradis/ Tiantang suantai zhi ge" (1988), "Ţara băuturii/ Jiu guo" (1993), "Sâni bogaţi şi fese mari/ Fengfu feitun" (1995), "Patruzeci şi una de bombe/ Sishiyi pao" (2003), "Oboseala de viaţă, oboseala de moarte/ Shengsi pilao" (2006) etc.

Mo Yan a câştigat numeroase premii naţionale şi internaţionale. Printre cele mai recente, în 2008, se numără premiul "Visul din pavilionul roşu" al Universităţii Baptiste din Hong-Kong şi premiul Newman pentru literatură chineză, fiind unul dintre mai apreciaţi scriitori chinezi contemporani.

După cărţile sale au mai fost realizate filme precum "Vremuri fericite/ Happy Times" (2000), de Zhang Yimou, şi Nuan (2003), de Huo Jianqi.

Mai mult decât orice alt scriitor chinez, Mo Yan are una dintre cele mai bune reprezentări internaţionale, opera sa fiind tradusă în mai multe limbi străine. "Pe bună dreptate, este considerat drept unul dintre cei mai mari romancieri de literatură chineză modernă", scrie publicaţia Paper Republic.

Scriitura lui este "puternică, vizuală şi introspectivă, puternic ancorată în istorie, fără a duce lipsă de fantezie şi absurd", mai scrie publicaţia citată. Mo Yan spune în manieră proprie povestea Chinei şi a poporului ei, critica literară sesizând o puternică influenţă a lui Gabriel García Márquez în opera lui.

Considerat un reprezentant al mişcării literare chineze optzeciste, Mo Yan s-a remarcat prin stilul scriitoricesc propriu, fiind adesea desemnat drept cel mai bun reprezentant internaţional al culturii chineze, un magnet pentru publicul cititor.

Noel Dutrait, traducătorul în limba franceză a romanelor lui Mo Yan, a declarat pentru AFP că "Mo Yan are o trăsătură specială: se zbate întotdeauna să-şi schimbe stilul cu fiecare roman". Abordează o bogăţie de teme, de la conflictul sino-japonez la torturile chineze, trecând prin măcelărirea porcilor şi corupţia cadrelor comuniste.

"Un scriitor trebuie să-şi exprime criticile şi indignarea faţă de latura sumbră a societăţii şi urâţenia naturii umane", a spus Mo Yan într-unul din interviurile sale.

sursa:mediafax.ro