Cimitir medieval şi monede de pe vremea lui Alexandru cel Bun, descoperite în centrul Sucevei jpeg

Cimitir medieval şi monede de pe vremea lui Alexandru cel Bun, descoperite în centrul Sucevei

📁 Istorie Medievală Românească
Autor: Redacția
🗓️ 3 iunie 2010

Un vechi cimitir medieval, zeci de morminte, dar şi bani şi obiecte decorative din metale preţioase, datând tocmai de pe vremea domnitorului Alexandru cel Bun au fost scoase la iveală în urma unor săpături pentru reţeaua de canalizare, în centrul Sucevei.

Lucrările au fost sistate, iar arheologii Complexului Muzeal Bucovina au preluat ştafeta, pentru a descoperi ce alte surprize se mai ascund în zonă. Astfel, după mai multe zile de muncă, arheologii au descoperit 60 de morminte, dar şi mai multe obiecte decorative şi monezi datând tocmai din vremea domnitorului Alexandru cel Bun, informeză Monitorul de Suceava.

“Fără îndoială, este vorba de un cimitir medieval ce ţinea de biserica veche, peste care s-a construit între timp actuala biserică Sf. Nicolae, care e ridicată în 1611. Indiciile descoperite ne îndreptăţesc să credem că acest cimitir a apărut în secolul 15, cu atât mai mult cu cât dedesubt am dat şi de rămăşiţele unei case, datând din secolul 14. Acest lucru arată evoluţia structurii urbane medievale, pentru că, la un moment dat, s-au produs modificări majore. Dintr-un perimetru de locuit, confirmat de casa descoperită acum şi de cea descoperită în altă parte a bisericii, în urmă cu câţiva ani, a devenit o necropolă”, a declarat arheologul Florin Hău.

Printre descoperirile arheologilor suceveni se numără şi 15 monezi moldoveneşti, care au fost duse la laborator, pentru a fi cercetate, bucăţi de veşminte, cuie de sicriu, dar şi nasturi de veşmânt, din argint aurit.