CIA publică online o serie de documente declasificate jpeg

CIA publică online o serie de documente declasificate

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 18 ianuarie 2017

Cea mai mare colecţie de documente declasificate ale CIA este de acum accesibilă online. Cele peste 930 000 de documente, care însumează mai mult de 12 milioane de pagini, au fost până acum disponibile numai la Arhivele Naţionale din Maryland.

Cu mulţi ani în urmă, CIA  a declasificat 26 de pagini dintr-un document secret care conţinea o declaraţie în privinţa unui posibil asasinat la Fidel Castro. Începând din ianuarie 2017, CIA a publicat întregul document cu privire la Castro împreună cu alte 930 000 de documente. Se pare că documentul era de fapt un transcript al conversaţiei dintre liderul cubanez şi Barbara Walters, aceasta întrebându-l dacă are vreo dovadă în privinţa vreunei tentative de asasinat asupra sa.

Documentele publicate datează din perioada 1940 – 1990 şi cuprind teme sensibile precum regimul nazist, experimente medicale sau ce rol a jucat CIA în Chile şi Iran. De asemenea, sunt documente privitoare problemei Star Gate sau memorii scrise de către foştii directori ai organizaţiei.

Baza de date, cunoscută sub acronimul de CREST, a fost declasificată în urma unui ordin executiv din 1995 al preşedintelui de atunci, Bill Clinton. „ A declasifca toate documentele din lume nu rezolvă nimic dacă oamenii nu au acces la ele”, a declarat Steve Aftergood.

Documentele le puteţi accesa aici:Central Intelligence Agency