China nu a obţinut sprijinul Indiei pentru noul „Drum al Mătăsii” jpeg

China nu a obţinut sprijinul Indiei pentru noul „Drum al Mătăsii”

📁 Istorie recentă
Autor: R.D.
🗓️ 24 aprilie 2018

China nu a reuşit să obţină marţi sprijinul Indiei pentru ambiţiosul său proiect de infrastructură 'Belt and Road' (noul 'Drum al Mătăsii'), la finalul reuniunii miniştrilor de externe din ţările membre ale Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS) şi înaintea vizitei pe care o va efectua premierul Narendra Modi la Beijing în această săptămână, transmite Reuters, citată de Agepres.

India nu s-a alăturat iniţiativei din cauza faptului că porţiuni ale unuia din proiectele cheie, coridorul economic China-Pakistan, cu investiţii de 57 miliarde de dolari, trece prin Kashmirul administrat de Pakistan şi pe care India îl consideră teritoriul său. 

Dacă Beijingul va reuşi sau nu să obţină sprijinul Indiei pentru proiectul său va fi un indicator crucial al succesului călătoriei pe care o va întreprinde premierul indian, Narendra Modi, în China, pentru întrevederi informale cu preşedintele Xi Jinping vineri şi sâmbătă. 

Deocamdată însă, ministrul de externe indian nu şi-a exprimat sprijinul, în comunicatul emis la finalul reuniunii OCS, pentru iniţiativa chineză. India şi Pakistan s-au alăturat OCS anul trecut. 

Toţi ceilalţi şefi de diplomaţii - din Kazahstan, Kârgâzstan, Pakistan, Rusia, Tadjikistan şi Uzbekistan - 'şi-au reafirmat sprijinul faţă de propunerea Chinei 'Belt and Road'', afirmă comunicatul, fără alte detalii. 

Prim-ministrul indian Modi va vizita China în contextul în care eforturile de apropiere se accelerează după un an de tatonare în relaţiile dintre cei doi vecini. 

China şi India au fost implicate anul trecut într-o confruntare militară minoră de 73 de zile într-o zonă îndepărtată, situată la mare altitudine în Himalaya, la graniţa comună. 

Modi se va afla din nou în China în luna iunie pentru un summit al Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai. 

China va trebuie de asemenea să procedeze cu atenţie pentru a nu-i da aliatului său apropiat Pakistan motive de îngrijorare.  Luni, Beijingul a dat asigurări Islamabadului că relaţiile lor sunt la fel de puternice ca întotdeauna şi 'nu vor rugini niciodată'.