China a inaugurat prima bază militară în străinătate jpeg

China a inaugurat prima bază militară în străinătate

📁 Istorie recentă
Autor: Redactia Adevarul
🗓️ 2 august 2017

China a inaugurat marţi, în Djibouti, prima sa bază militară în străinătate, la porţile Mării Roşii. China a inaugurat marţi, în Djibouti, prima sa bază militară în străinătate, la porţile Mării Roşii, a anunţat agenţia China Nouă, scrie AFP. 

Baza va servi totodată Beijingului în vederea susţinerii operaţiunilor antipiraterie şi evacuării cetăţenilor săi din regiune în cazul unei crize. Imagini din satelit sugerează că noua bază militară din Djibouti ar putea fi folosită de China şi în alte scopuri decât cele invocate de Beijing, spun analiştii citaţi de World Tribune.   

În imagine se vede un buncăr subteran de aproximativ 23.000 de metri pătraţi şi ziduri groase de 8 metri. Stratfor scrie că o parte din complexul subteran al bazei reprezintă, probabil, zone de buncăr întărite pentru un post de comandă şi alte operaţiuni sensibile şi are intrări care par suficient de mari pentru a permite accesul vehiculelor, informează adevarul.ro.

image

Buncărul oferă „protecţie suplimentară împotriva atacurilor şi a hazardelor naturale“, potrivit Stratfor, care precizează că personalul chinez ar putea folosi spaţiul pentru a desfăşura o varietate de activităţi discrete.

image

Deschiderea bazei a fost marcată printr-o ceremonie în prezenţa numărului doi în ierarhia Marinei chineze, Tian Zhong, şi a ministrului Apărării din Djibouti, potrivit agenţiei de presă oficiale chineze. Acest anunţ coincide cu marcarea a 90 de ani de la înfiinţarea Armatei Roşii, un eveniment sărbătorit de Beijing printr-un discurs al preşedintelui Xi Jinping, care a dat asigurări că ţara sa este „încrezătoare în puterea de a învinge orice invazie“ eventuală.  

Marina chineză este prezentă de la sfârşitul lui 2008 în largul Somaliei şi în Golful Aden, în cadrul unor eforturi internaţionale în vederea combaterii pirateriei în această regiune. Însă această ”bază logistică” este prima de acest tip a Beijingului. China a anunţat la începutul lui 2016 lansarea construcţiei acestei instalaţii la Djibouti. Această ţară africană găzduieşte deja baze militare franceză, americană şi japoneză.

image

Djibouti, o ţară cu 800.000 de locuitori, se situează strategic în Strâmtoarea Bab-el-Mandeb, unul dintre coridoarele maritime cele mai circulate din lume.

Sursa: adevarul.ro