Cetatea Râşnov, redeschisă turiştilor după un an jpeg

Cetatea Râşnov, redeschisă turiştilor după un an

📁 Muzeele României
Autor: Redacția
🗓️ 4 august 2010

Cetatea Râşnov a fost redeschisă turiştilor, miercuri, după aproape un an în care a fost închisă pentru renovare, evenimentul fiind sărbătorit cu o serie de evenimente culturale, între care un festival de muzică pentru copii, care îl va avea ca preşedinte al juriului pe cântăreţul Mihai Trăistariu.

Primarul localităţii Râşnov, Adrian Veştea, a declarat, miercuri, că, deşi lucrările de reabilitare a cetăţii nu au fost finalizate, vizitatorii vor fi în deplină siguranţă, traseul fiind securizat şi delimitat cu plase şi gărduleţe în zonele unde s-au produs alunecări şi prăbuşiri ale zidurilor.

În urma restaurărilor, au fost eliminate două turnuri de apă construite ilegal de către vechiul proprietar.

În cursul lunii august, intrarea în cetate va fi liberă, iar din septembrie preţul unui bilet va fi de cinci lei pentru copii şi zece lei pentru adulţi.

Cu ocazia redeschiderii cetăţii va avea loc, de miercuri până duminică, prima ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică Pop "Liga Campionilor", eveniment organizat în colaborare cu Mihai Trăistariu, care va fi preşedinte al juriului. Festivalul este organizat de Federaţia Star Music, reprezentată de Oprea Constantin, care va fi şi directorul evenimentului, Primăria Râşnov şi Asociaţia Rosenau Turism şi va avea 120 de participanţi-copii şi tineri care au fost premiaţi la concursurile naţionale şi internaţionale de muzică.

Festivalul se va desfăşura zilnic, între orele 10.00 şi 17.00, iar finala de duminică se va încheia la ora 19.00. Totuşi, nu toate spectacolele vor avea loc în cetate, ci şi la Casa de Cultură a oraşului Râşnov.

"Primele două gale, în urma cărora vor rămîne 50, respectiv 25 de concurenţi, vor avea loc la Casa de Cultură a oraşului Râşnov, recent reabilitată. Cu această ocazie o vom inaugura", a declarat primarul Adrian Veştea, miercuri, într-o conferinţă de presă. Apoi, între 13 şi 15 august, la Râşnov se va desfăşura Festivalul Ecvestru, ajuns la cea de-a opta ediţie, iar între 6 şi 15 august va avea loc Festivalul Internaţional de Film Istoric.

Cetatea Râşnov se află, în prezent, în administrarea autorităţilor locale, după ce în perioada 2000-2007 s-a aflat în administrarea concesionarului Drumuri Publicitare.

Primăria Râşnov s-a judecat cu firma respectivă din 2007 pe motiv că aceasta nu a respectat prevederile contractului de asociere. Lucrările de renovare efectuate de fostul asociat al Primăriei Râşnov au distrus "suportul natural" al zidului, ceea ce a dus la prăbuşirea în mai multe rânduri a acestuia.

Râşnov este una dintre cele mai bine păstrate cetăţi ţărăneşti din Transilvania şi a fost construită în secolele XIII-XIV de către locuitorii aşezării cu acelaşi nume, cu scopul principal de se apăra împotriva atacurilor turceşti şi tătăreşti.