Cetatea dacică de la Cârlomănești deschisă publicului larg jpeg

Cetatea dacică de la Cârlomănești deschisă publicului larg

📁 Dacia antică
Autor: Redacția
🗓️ 24 septembrie 2014

Muzeul Județean Buzău va organiza sâmbătă, în premieră, Ziua Porților deschise pe șantierul arheologic de la Cârlomănești, fostă cetate dacică, informează AGERPRES.

 Potrivit directorului Muzeului Județean Buzău, Sebastian Matei, turiștii vor fi arheologi pentru o zi la situl Cârlomănești din comuna Vernești.

Vizitatorii vor putea vedea un cuptor dacic și o locuință, reconstituite de o echipă formată din arhitecți, istorici și arheologi.

"Va fi o manifestare complexă cuprinzând inițierea elevilor în tainele arheologiei, vizitarea sitului arheologic și a primelor piese care vor compune Muzeul satului preistoric, dar și o expoziție în aer liber cuprinzând vasele și obiectele descoperite în actuala campanie arheologică", a declarat pentru AGERPRES directorul Muzeului Județean Buzău, Sebastian Matei.

Săpăturile sistematice întreprinse în ultimele patru decenii (1967-2006) în situl 'Cetățuia' de la Cârlomănești, situată pe raza satului Mierea, comuna Vernești, localizată la 4 km nord-vest de municipiul Buzău, au prilejuit descoperiri de o remarcabilă valoare științifică și muzeistică, făcând ca această stațiune să capete un loc astăzi bine definit în sistemul de cunoștințe privind arheologia și numismatica epocii geto-dace clasice, nu numai pe plan local sau regional, ci și pe ansamblul întregului spațiu cultural al Daciei preromane. Abundența obiectelor descoperite, ca și contextele lor de descoperire, arată că ele nu erau doar folosite, ci și produse pe scară largă în dava de la Cârlomănești.

În plus, cetatea adăpostește bogate vestigii ale culturii Monteoru din epoca bronzului și ale civilizației fierului din prima epocă, Hallstatt. Din perioada dacică au fost cercetate trei sanctuare și numeroase construcții civile, a fost descoperit un tezaur de monede din argint și celebrele statuete din lut, cunoscute astăzi în toată lumea drept 'plastica de la Cârlomănești', dintre care se detașează Lupul, piesă de tezaur.