Ceremonii de comemorare în Polonia la 75 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz jpeg

Ceremonii de comemorare în Polonia la 75 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz

📁 Holocaust
Autor: Redacția
🗓️ 27 ianuarie 2020

Polonia organizează luni, în prezența a aproximativ 200 de supraviețuitori, ceremonii de comemorare la 75 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz-Berkenau, principalul eveniment fiind organizat în fața „Porții Morții” de la intrarea în cel mai mare centru de exterminare nazist. De asemenea, va fi organizat și un marș comemorativ.

Ceremoniile comemorative sunt organizate sub sloganul "Avem o premoniţie sumbră, pentru că ştim". Citatul este atribuit lui Załmen Gradowski, un evreu polonez, fost prizonier la Auschwitz, ucis în octombrie 1944, și care a fost unul dintre prizonierii din spatele revoltei de la Birkenau din octombrie 1944. În decembrie 1942, Załmen Gradowski a fost deportat la Auschwitz împreună cu întreaga familie, iar în timpul selecției și-a pierdut soția, mama și cele două surori, potrivit informațiilor oferite de organizatori pe pagina oficială a evenimentelor.

Citeşte şi: Lagărul Auschwitz-Birkenau: infernul pe pământ

Prinicipalul eveniment, din fața „Porții Morții” de la intrarea în cel mai mare centru de exterminare nazist, va fi găzduit de președintele polonez Andrzej Duda. Sunt așteptați să participe peste 200 de supraviețuitori și delegați oficiali din peste 50 de țări.

"Supravieţuitorii vor fi cei mai importanţi invitați ai evenimentului care comemorează 75 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz. Ne aşteptăm ca pe 27 ianuarie 2020 să fie prezenţi la Memorial aproximativ 200 de supravieţuitori, din întreaga lume. O delegaţie de aproximativ 120 de supravieţuitori de la Auschwitz şi ai Holocaustului, din SUA, Canada, Israel, Australia şi mai multe ţări europene, vor putea participa la principala ceremonie comemorativă organizată la 75 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz, datorită sprijinului acordat de Fundaţia memorială Auschwitz-Birkenau din New York, condusă de Ronald S. Lauder", au precizat organizatorii evenimentelor.

În lagărul nazist de concentrare și exterminare Auschwitz au fost ucise, în perioada 1940-1945, peste un milion de persoane.