Cerceii dăruiţi de Carol al II lea Elenei Lupescu, vânduţi peste aşteptări jpeg

Cerceii dăruiţi de Carol al II-lea Elenei Lupescu, vânduţi peste aşteptări

Cerceii cu perle pe care regele Carol al II-lea i-a dăruit amantei sale Elena Lupescu au fost vânduţi cu 1, 4 milioane de lire sterline la o licitaţie în Marea Britanie.

Bijuteriile, care au avut un preţ estimativ de până la 120.000 de lire sterline (146.850 de euro), au ajuns la 1, 4 milioane de lire sterline (1.716.951 de euro). Cu tot cu comisionul casei de licitaţii, preţul final al cerceilor a ajuns la 1.661.600 de lire sterline (1.962.229 de euro)-scrie dailymail.co.uk, citat de Mediafax.

Licitaţia a fost organizată joi, de casa Woolley and Wallis din Salisbury, iar experţii acestei firme estimau că cerceii ar putea ajunge la 500.000 de lire.

Aceşti cercei au fost un cadou al regelui Carol al II-lea pentru amanta sa Elena Lupescu, care i-a lăsat moştenire la rândul ei unei femei britanice din Wiltshire-al cărei nume nu a fost menţionat în presă. Femeia, necunoscându-le valoarea, i-a ţinut într-un sertar pentru că bijuteriile acestea mari nu erau pe gustul ei.

Fiecare cercel este alcătuit dintr-o perlă uriaşă, de care este ataşat un lănţişor încrustat cu diamante, care are o lungime de aproximativ 1, 25 centimetri. Se crede că perlele, care sunt naturale şi au fost descrise de experţi ca fiind albe cu nuanţe de roz şi albastru, au fost descoperite în Golful Persic sau în largul Australiei.

Cerceii au fost moşteniţi apoi de nepotul femeii şi de soţia acestuia, care au descoperit din întâmplare că acele bijuterii sunt extrem de valoroase, abia după ce au discutat cu reprezentanţii unei case de licitaţii. Perlele au fost examinate de Swiss Gemmological Institute, un organism la care lucrează unii dintre cei mai renumiţi experţi în perle şi pietre preţioase.

Orice perlă care cântăreşte peste 6, 47 grame este considerată deosebit de rară. Cele două perle din cerceii scoşi la licitaţie cântăresc 8, 94 grame, respectiv 8, 55 grame.

Regele Carol al II-lea al României, strănepotul reginei Victoria, a cumpărat cerceii pentru amanta lui Elena Lupescu, în timpul unei călătorii prin Europa.

Fostul suveran român, care avea reputaţia unui playboy, a urcat pe tron în 1930, dar a abdicat în 1940, din cauza relaţiei sale cu Elena Lupescu, şi s-a mutat în Portugalia, unde s-a căsătorit cu amanta sa. Regele Carol al II-lea a murit în 1953, iar Elena Lupescu a trăit în Portugalia, unde a decedat în anul 1977.