Celebrul arhitect Oscar Niemeyer a murit la vârsta de 104 ani jpeg

Celebrul arhitect Oscar Niemeyer a murit la vârsta de 104 ani

📁 Biografii
Autor: Redacția
🗓️ 6 decembrie 2012

Arhitectul brazilian Oscar Niemeyer care a revoluţionat arhitectura modernã şi unul dintre creatorii capitalei ţãrii sale, Brasilia, a murit, miercuri, la vârsta de 104 ani, a informat o purtãtoare de cuvânt de la spitalul Samaritano.

”Niemeyer a decedat la 21.50” ora localã (n.r.:23.50 GMT), a anunţat purtãtoarea de cuvânt, fãrã sã ofere alte detalii.

Celebrul arhitect, care ar fi împlinit 105 ani la 15 decembrie, a fost internat la spitalul Samaritano la 2 noiembrie, din cauza unei deshidratãri şi pentru a i se introduce o sondã gastricã, la mai puţin de o sãptãmânã dupã ce pãrãsise acelaşi spital, la 27 octombrie. El a stat spitalizat 11 zile, ca urmare a unei puternice deshidratãri.În cei 70 de ani de activitate, Niemeyer a participat la realizarea a peste 600 de lucrãri în întreaga lume, cãrora li se adaugã aproximativ 20 care sunt în curs de definitivare în diverse ţãri.

Oscar Niemeyer s-a născut în anul 1907, în Brazilia. Printre proiectele sale se numără clădiri din oraşul Pampulha, clădiri aparţinând Naţiunilor Unite, precum şi Muzeul de Artă Contemporană din Niteroi, Brazilia.

Niemeyer a crescut într-o familie înstărită, fără să fi dorit meseria de arhitect, deşi a început să deseneze de la o vârstă fragedă.

“Când eram foarte mic”, îşi amintea el mai târziu, “mama spunea că obişnuiam să desenez în aer cu degetele. Aveam nevoie de un creion. Odată ce am putut ţine unul, am desenat în fiecare zi de atunci”.

În tinereţea sa, înzestratul arhitect a lucrat pentru tatăl său la o tipografie, cu puţin timp înainte de a intra la Escola Nacional de Belas Artes pe care a absolvit-o în 1934.

Statutul său de celebritate în lumea arhitecturii a fost consolidat după ce acesta a fost ales să reprezinte Brazilia, în cadrul echipei care se ocupa de designul noilor sedii ale Naţiunilor Unite din New York.

În tinereţea sa, Niemeyer a devenit interesat de ideologia comunistă şi s-a alăturat Partidului Comunist Brazilian în 1945. Acest aspect a devenit o problemă în 1964, când armata braziliană l-a văzut ca pe un individ cu simpatii  de stânga, socotit a fi periculos. Speriat, arhitectul a părăsit ţara în 1965 şi s-a stabilit în Franţa.

În 1988, Niemeyer a primit Premiul Pritzker, cea mai înaltă distincţie posibilă acordată unui arhitect, pentru Catedrala sa din Brasilia. 

Până la vârsta de 103 ani, Oscar Niemeyer a mers la birou în fiecare zi pentru a desena şi pentru a revizui proiecte mai vechi.

"Este important”, spunea el, “ca arhitectul să nu se gândească numai la arhitectură, ci şi la cum arhitectura poate rezolva problemele lumii. Rolul arhitectului este să lupte pentru o lume mai bună, una în care arhitectura să servească tuturor, nu doar unui grup de oameni privilegiaţi”.

sursa:http://adevarul.ro/cultura