Cele mai vechi papirusuri egiptene, expuse la Cairo jpeg

Cele mai vechi papirusuri egiptene, expuse la Cairo

📁 Egiptul Antic
Autor: Redacția
🗓️ 19 iulie 2016

Autoritățile egiptene au anunțat descoperirea celor mai vechi scrieri din țara lor. Cele 30 de papirusuri scoase la lumină datează de acum 4500 de ani și conțin informații despre cei care au construit piramidele.

Cele 30 de papirusuri – dintre care șase sunt acum expuse la Cairo – au fost descoperite în 2013 în niște peșteri din vechiul port la Marea Roșie Wadi al-Jarf. Ele conțin cele mai vechi scrieri din istoria Egiptului. Papirusurile oferă informații despre viețile muncitorilor din port pe vremea regelui Kheops, cel pentru care a fost construită Marea Piramidă. Hieroglifele arată că muncitorii din portul Wadi al-Jarf au luat parte și la construcția mormântului monumental. 

Cele mai multe papirusuri conțin date contabile, însă unul dintre ele a fost scris de un oficial pe nume Merer, care era responsabil de o echipă de marinari. Documentul dă detalii despre munca acestora, scoțând la iveală că marinarii din port transportau piatră din cariera de la Tura, de pe malul estic al Nilului, către șantierul de construcție al Marii Piramide. 

Papirusurile conțin și liste cu veniturile adunate din provinciile regatului pentru asigurarea hranei și salariilor muncitorilor, fiind astfel o dovadă a sistemului administrativ foarte eficient din vremea lui Kheops.