Cele mai vechi organisme din lume au 2,1 miliarde de ani jpeg

Cele mai vechi organisme din lume au 2,1 miliarde de ani

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 5 iulie 2010

Fosilele celor mai vechi organisme multicelulare cunoscute, care au trăit în urmă cu 2, 1 miliarde de ani, au fost descoperite lângă Franceville, Gabon, potrivit unui studiu publicat în revista Nature, informează dailymail.co.uk.

Aceste fosile sunt cu 200 de milioane de ani mai vechi decât descoperirile anterioare, fiind cele mai vechi exemple de organisme cu ADN propriu.

Cele circa 250 de specimene ale căror fosile au fost descoperite trăiau în urmă cu 2, 1 miliarde de ani în ape puţin adânci, de 20-30 de metri, pe când în atmosferă se înregistra o creştere bruscă a nivelului de oxigen.

Organismele-o varietate de forme şi mărimi, de până la 12 centimetri-au fost descoperite lângă Franceville (Gabon) în 2008, de atunci cercetătorii ocupându-se cu analizarea lor. Organismele trăiau în colonii-circa 40 de exemplare pe jumătate de metru pătrat.

Primele forme de viaţă de pe Pământ au fost procariotele (organisme unicelulare, fără membrană nucleară care să înconjoare informaţia genetică, n.r.), care au apărut în urmă cu 3, 5 miliarde de ani, în timp ce în urmă cu 600 de milioane de ani, pe Terra a avut loc explozia cambriană-când nivelul de oxigen din atmosferă a crescut, ceea ce a condus la creşterea numărului speciilor de forme de viaţă.

Cercetătorii sunt încântaţi de descoperirea din Gabon, deoarece cred că este vital să afle ce s-a întâmplat înainte de explozia cambriană.

Perioada dintre apariţia procariotelor şi explozia cambriană se numeşte eonul proterozoic, despre care se ştiu puţine lucruri, dar specialiştii speră că această descoperire le va oferi mai multe informaţii. În timpul proterozoicului, un nou tip de forme de viaţă-eucariotele-s-a dezvoltat alături de procariote, acestea fiind primele organisme cu o structură şi un metabolism complexe, incluzând prezenţa celulelor cu nucleu-locul unde se găseşte ADN-ul.

Studiul a fost coordonat de Abderrazak El Albani, de la Laboratoire Hydrogeologie, Argiles Sols et Alterations de la Universitatea din Poitiers, Franţa. Elbani a declarat:"Evoluţia macrofosilelor din Gabon, reprezentând un pas spre organismele multicelulare mari, a fost probabil posibilă datorită primei creşteri a nivelului de oxigen din timpul exploziei cambriene, care ar fi fost alimentată de o a doua creştere". "De ce a durat 1, 5 miliarde de ani pentru ca organismele multicelulare să domine Terra, acesta este unul dintre misterele pe care trebuie să le rezolvăm", a mai spus cercetătorul.