Cele mai vechi fosile de Homo Sapiens, descoperite în Maroc / FOTO  jpeg

Cele mai vechi fosile de Homo Sapiens, descoperite în Maroc / FOTO

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 8 iunie 2017

Cele mai vechi fosile de Homo Sapiens au fost descoperite în Maroc. În urma procesului de datare, specialiștii au constatat că acestea au o vechime de 300.000 de ani, demonstrând că specia noastră este cu 100.000 de ani mai veche decât s-a estimat până acum.

”Această descoperire reprezintă însăși rădăcina speciei noastre, Homo sapiens-ul cel mai vechi descoperit vreodată în Africa sau în alte părți ale lumii”, a declarat Jean-Jacques Hublin, directorul departamentului de Evoluție umană de la Institutul Max Planck din Leipzig, coautor al studiului.

Figure 12 jpg jpeg

Fosilele - oaselor feței și o mandibulă (foto: Sarah Freidline, MPI EVA Leipzig)  - au fost găsite cu ocazia unor săpături arheologice realizate în 2004 în situl Jebel Irhoud din nord-vestul Marocului. Cercetătorii au constatat că ”fața unuia dintre acei primi Homo Sapiens era asemănătoare unei persoane pe care o poți vedea astăzi într-un metrou”, relatează Agerpres.

În schimb, cutia craniană a celui mai vechi Homo Sapiens este destul de diferită de cea a omului actual.

Figure 11 jpg jpeg

Reconstrucția craniului celui mai vechi Homo Sapiens (Foto: Philipp Gunz, MPI EVA Leipzig, License: CC-BY-SA 2.0)

”A urmat încă o lungă evoluție înainte să se ajungă la o morfologie modernă”, precizează Hublin.

Figure 3 jpg jpeg

Foto: Shannon McPherron, MPI EVA Leipzig, License: CC-BY-SA 2.0

Situl marocan, aflat în regiunea Safi, la 400 de kilometri sud față de Rabat, este bine cunoscut de către arheologi. În 1968, în același sit a fost descoperită fosila unui copil de Homo sapiens, denumit ”Irhoud 3”, a cărui vechime a fost inițial datată la 40.000 de ani, apoi la 160.000 de ani.

Fosilele descoperite în Maroc au detronat, ca vechime, fosilele Omo I și Omo II, descoperite în situl Omo Kibish din Etiopia, a căror vechime a fost estimată la 195.000 de ani. Puțin mai recente, și tot în Etiopia, trei cranii fosilizate datând din urmă cu 160.000 de ani au fost descoperite în apropiere de satul Herto din regiunea Afar.

Aceste descoperiri, făcute în aceeași zonă, i-au făcut pe cercetători să creadă că toți oamenii actuali descind dintr-o populație care a trăit în Africa de Est, supranumită ”Grădina Edenului”. Această teorie a fost pusă sub semnul întrebării în urma descoperirilor făcute în situl Jebel Irhoud.

De asemenea, alături de fosile arheologii au descoperit mai multe unelte de piatră, în special vârfuri de săgeți (foto jos: Mohammed Kamal, MPI EVA Leipzig, License: CC-BY-SA 2.0). Cercetătorii estimează că prezența acelor unelte poate fi asociată cu prezența lui Homo Sapiens.

Figure 9 png png

”Am găsit deja acest tip de unelte, datate tot în urmă cu 300.000 de ani, cam peste tot prin Africa, fără să știm însă cine a putut să le facă... În mod cert, cu peste 300.000 de ani în urmă, înainte de Jebel Irhoud, a avut loc deja o dispersare a strămoșilor speciei noastre pe ansamblul continentului african. Întreaga Africă a participat la acest proces”, a explicat Daniel Richter, expert în geocronologie la Institutul Max Planck din Leipzig. 

Foto sus: Cel mai vechi Homo Sapiens. O mandibulă aproape întreagă a unui adult, veche de 300.000 de ani, descoperită la Jebel Irhoud. (Foto: Jean-Jacques Hublin, MPI EVA Leipzig)