Cele două Corei își reconectează legăturile rutiere și feroviare jpeg

Cele două Corei își reconectează legăturile rutiere și feroviare

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 16 octombrie 2018

Coreea de Sud și Coreea de Nord au ajuns, luni, la un acord pentru începerea reconectării șoselelor și căilor ferate între cele două țări.

„Sudul și Nordul au ajuns la un acord după discuții sincere privind planuri de a duce relațiile inter-coreene la un nou nivel”, se arată într-un comunicat comun publicat de Ministerul Unificării al Coreei de Sud.

Oficialii au căzut de acord să organizeze ceremonii la sfârșitul lui noiembrie sau începutul lui decembrie pentru a celebra începerea lucrărilor la reconectarea căilor ferate și șoselelor care au fost separate de pe vremea Războiului Coreean (1950-1953), relatează Adevărul.

De asemenea, cele două părți au stabilit că vor discuta luna aceasta despre un plan de a organiza împreună Jocurile Olimpice 2032. În plus, vor lua în considerare modalități de a reîncepe apeluri video între familiile separate de Războiul Coreean. Oficialii militari din ambele țări se vor întâlni „în viitorul apropiat” pentru a continua un pact la care s-a ajuns la summit-ul din septembrie.

Acordul include și reinstaurarea unei comisii militare comune, oprirea exercițiilor militare, crearea unei zone cu interdicții de zbor în apropierea graniței și înlăturarea minelor de teren din Zona Demilitarizată.

La sfârșitul lui octombrie vor urma noi întâlniri între oficiali ai ambelor părți privind reîmpăduririle, sănătatea și prevenirea bolilor.