Cel mai vechi oraş din Europa, lângă România jpeg

Cel mai vechi oraş din Europa, lângă România

📁 Istorie Urbană
Autor: Redacția
🗓️ 29 octombrie 2012

Cel mai vechi oras din Europa a fost descoperit langa niste mine de sare din Bulgaria. Locul are mai mult de 7.000 de ani.

Arheologii bulgari au descoperit vestigiile celui mai vechi oras din Europa, in Provadia (nord-estul Bulgariei), relateaza CNN. Profesorul Vasil Nikolov, conducatorul lucrarilor de explorare, sustine ca orasul are peste 7.000 de ani:„Putem spune ca locul a aparut intre anii 4.700 si 4.200 i.Hr.”

Orasul a fost construit in apropierea de cea mai veche mina de sare din tara. In Antichitate, sarea era la fel de importanta cum este uleiul in zilele noastre. „Apa sarata era evaporata prin diferite tehnici in boluri de ceramica, iar sarea rezultata era folosita ca moneda de schimb, fiind importanta atat pentru oameni, cat si pentru animale”, explica profesorul.

Cercetatorii spun ca au descoperit multe despre cei aproximativ 300 de bastinasi, din locurile unde erau ingropati.„Din cate ne-am dat seama, este vorba de doua clase sociale diferite, pentru ca am gasite si agrafe de par din cupru, pe care presupunem ca femeile le foloseau in prinderea cocurilor”, spune arheologul Margarita Lyuncheva.

Ritualurile de inmormantare era insa mai deosebite, corpurile fiind sectionate in doua si ingropate de la mijloc in sus. Mai mult, rezidentii celui mai vechi oras din Europa locuiau in case cu doua niveluri, cu ziduri de 2 metri grosime si 3 metri inaltime. Isi castigau existenta din extragerea sarii din mine, o traditie care continua si astazi, 7.000 de ani mai tarziu.

sursa:http://stirileprotv.ro