Cel mai vechi dinte fals din Europa Occidentală jpeg

Cel mai vechi dinte fals din Europa Occidentală

📁 Antichitate
Autor: Ioana Gonțea
🗓️ 29 mai 2014

O excavație din 2009 în nordul Franței a scos la iveală probabil cel mai vechi dinte fals din Europa Occidentală. Acesta este un dinte din fier datat în secolul III î.Hr.

Descoperirea a fost făcută într-un mormânt celtic și aparține unei femei cu o vârstă cuprinsă între 20 și 30 de ani. Rămășițele slab conservate al acesteia dezvăluie 31 de dinți naturali care se aflau la locul lor și 1 dinte fals care ocupă spațiul unui incisiv. Cercetătorii cred că dintele de fier ținea locul unui dinte de lemn sau de os care se deteliorase.

„Cea mai bună ipoteză este aceasta că ar fi o proteză dentară sau măcar asta încearcă să fie” a declarat Guillaume Segun, responsabilul pentru excavații. Dintele fals avea aceleași dimensiuni ca cei dimprejurul său.

Segum este sceptic că dintele ar fi funcționat bine ca implant deoarece fierul se corodează în corp. Aceea perioadă nu era chiar o perioadă bună pentru lucrări dentare deoarece nu exista un mediu steril adecvat.

O altă ipoteză lansată este aceea că lucrarea dentară s-ar fi infectat și ar fi cauzat moartea femeii, dar nici acest lucru nu este confirmat. Se poate ca dintele de fier să fii fost introdus după moarte, ca parte a procesului de înmormântare.

Această descoperire vrea să ajute la elucidarea misterelor legate de procedurile medicale ale celților din Galia. Cei mai vechi dinți au fost descoperiți în Egipt și Orientul Apropiat și erau parte a procedurilor mortuare, fiind întroduși după moarte.