Cel mai vechi desen făcut de oameni, descoperit în Africa de Sud jpeg

Cel mai vechi desen făcut de oameni, descoperit în Africa de Sud

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 17 septembrie 2018

Arheologii sud-africani au descoperit o piatră de mici dimensiuni pe care sunt marcate mai multe linii intersectate realizate cu un pigment din ocru de culoare roșie. Având o vechime de 73.000 de ani, acesta ar fi cel mai vechi desen făcut de om, fiind cu cel puțin 30.000 de ani mai vechi ca reprezentarea considerată până acum cel mai vechi desen făcut de mâna omului.

Piatra descoperită într-o peșteră de pe coasta sudică a Africii de Sud măsoară circa 38,6 mm în lungime și 12,8 mm lățime (foto jos). Reprezentarea abstractă, care seamănă vag cu un hashtag, a fost desenată de triburile de vânători-culegători care se adăposteau din când în când în peștera Blombos aflată la Oceanul Indian, situată la circa 300 de kilometri est de Cape Town, relatează Agerpres.

”Faptul că liniile sunt întrerupte brusc la marginile pietrei este un indiciu al faptului că modelul ocupa inițial o suprafață mai extinsă. Modelul fusese probabil mai complex și cu o structură mai mare decât în acest fragment”, a precizat arheologul Christopher Henshilwood, cel care a condus cercetarea publicată în revista Nature.

Ocrul este o varietate de argilă de culoare galbenă, roșie sau brună, fiind un pigment folosit de hominizi încă de acum 285.000 de ani. În peștera Blombos au fost descoperite mai multe fragmente de scoici decorate cu o vopsea roșie pe bază de ocru.

”Nu suntem siguri dacă ar trebui să-i spunem artă. Este cu siguranță un model abstract, avea o semnificație pentru cel care l-a realizat și a făcut parte probabil dintr-un sistem simbolic comun înțeles de persoanele care făceau parte din acest grup”, a adăugat Henshilwood.

Blombos Cave is a really significant archaeological site. In it, the oldest drawing by a human has been discovered https://t.co/krKDD9PD0I #BlombosCave #HomoSapiens pic.twitter.com/oKMstdrACr

— Conversation Africa (@TC_Africa)