Cel mai mare schelet cunoscut de Triceratops, vândut la licitație pentru o sumă record jpeg

Cel mai mare schelet cunoscut de Triceratops, vândut la licitație pentru o sumă record

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 25 octombrie 2021

Poreclit „Big John”, cel mai mare schelet cunoscut de Triceratops, a fost vândut la o o licitație organizată la Paris pentru 6,6 milioane de euro (inclusiv taxe) unui cetățean american, stabilind un record în Europa pentru o vânzare de fosile de dinozauri.

Cu o vechime de 66 de milioane de ani și o lungime de peste opt metri, valoarea acestui Triceratops a fost estimată între 1,2 și 1,5 milioane de euro. Scheletul fost vândut în cadrul licitației Naturalia organizată de casa Binoche și Giquello, care atrage în fiecare an colecționari bogați pasionați de exemplare naturale impresionante, informează Agerpres.

Starea bună de conservare a scheletului, complet în proporție de 60% (din care craniul este complet în proporție de 70%) i-a atras pe cei 11 ofertanți înscriși, care au ridicat miza la 5,5 milioane de euro (fără taxe).

Triceratops a trăit în Laramidia, o insulă-continent dispărută în prezent și care se întindea din actuala Alaska până în Mexic. Moartea lui într-o câmpie inundabilă, probabil după o luptă, așa cum indică o rană în apropierea craniului, a permis conservarea scheletului în nămol, un sediment cu activitate biologică redusă.

Foto: Binoche și Giquello

Giquello 1 jpg jpeg

În octombrie 2020, un rar schelet de Alozaur, unul dintre cei mai vechi dinozauri, considerat "bunicul" redutabilului T-Rex, a fost adjudecat la Paris de un cumpărător anonim cu un preț de peste 3 milioane de euro (taxe incluse), depășind de două ori pragul superior al intervalului de preț estimat de specialiști.