Cel mai lung pod de gheaţă din lume, construit după schiţele lui Da Vinci jpeg

Cel mai lung pod de gheaţă din lume, construit după schiţele lui Da Vinci

📁 Istorie recentă
Autor: Alina Negulescu
🗓️ 14 ianuarie 2016

La începutul lunii ianuarie, o echipă de studenţi de la Universitatea din Einhoven a demarat procesul de construire a ceea ce va fi cel mai lung pod de gheţă din lume. Locul vizat este oraşul Juuka din provincia Carelia, situată în sud-estul Finlandei. La baza design-ului podului au stat desenele lui Leonardo da Vinci, realizate acum mai bine de 500 de ani.

În primii ani ai secolului al XVI-lea, la cererea sultanului Baiazid al II-lea Veli, Leonardo da Vinci a proiectat un pod lung de 240 de metri care ar fi traversat statul mongol Hoarda de Aur. În prezent, la şase secole distanţă, un grup format din studenţi şi voluntari a început construirea la scară a acestui pod, singura diferenţă constând în materialul folosit:iniţial, podul era dorit a fi din piatră, însă, în prezent, materialul folosit va fi gheţa. Mai specific, un amestec de apă şi fibră de hârtie, amestec mai dur decât gheţa normală.

Structura celui mai lung pod de gheaţă din lume va fi obţinută prin pulverizarea acestui amestc în straturi, având ca suport un balon umflat. Odată cu întărirea amestecului, balonul respectiv va fi înlăturat. Când va creşte temperatura, apa din amestec se va evapora, însă fibra de hârtie va rămâne şi va servi drept îngrăşământ natural datorită substanţelor nutritive pe care le conţine.

Echipa de studenţi şi voluntari va lucra timp de şapte săptămâni, în mod continuu, materialele folosite nepermiţând oprirea bruscă a lucrării. Se aproximează ca duritatea podului să fie atât de mare, încât acesta să poată suporta o greutate de două tone. 13 februarie este stabilită ca fiind data terminării lucrării.