Cel mai important monument turistic din Coreea de Sud este dezvăluit după un efort grandios de restaurare jpeg

Cel mai important monument turistic din Coreea de Sud este dezvăluit după un efort grandios de restaurare

📁 Istoria Orientului îndepărtat
🗓️ 30 aprilie 2013

La cinci ani după ce a fost distrusă într-un incendiu provocat, poarta Namdaemun din Coreea de Sud a fost dezvăluită publicului în urma unui efort minuţios de restaurare ce a costat milioane de dolari.

Acest tezaur cultural aflat în centrul capitalei Seoul va fi redeschis publicului începând cu sâmbătă în urma unuia dintre cele mai scumpe şi mai îndelungate eforturi de restaurare efectuate vreodată în Coreea de Sud, la care au participat sute de artizani foarte talentaţi.

„Folosind materiale şi metode tradiţionale, am făcut un efort maxim să restaurăm poarta la starea sa originală”, a comentat Kang Kyung-Hwan, şeful Biroului de Conservare a Patrimoniului din Coreea de Sud.

Poarta Namdaemun (Poarte de Sud) datează de 600 de ani şi este considerată „Comoara Naţională Numărul Unu”, fiind o sursă imensă de mândrie culturală.

Structura formată în mare parte din lemn a supravieţuit dezastruosului Război Coreean din 1950-1953, însă a fost aprinsă pe 10 februarie 2008 de bărbat în vârstă de 69 de ani ce a folosit o brichetă şi diluant.

Bărbatul a aprins poarta de supărare că nu a primit suficienţi bani în urma exproprierii pământului său, ce se găsea pe locul în care s-a construit un bloc de locuinţe în Koyang, un oraş aflat în apropiere de Seoul.

Proiectul de reconstrucţie a durat cinci ani, a costat 24, 4 milioane de dolari şi a implicat 35.000 de persoane, dintre care peste 1.000 erau meşteşugari care au folosit instrumentele tradiţionale pentru a-i reda porţii splendoarea.

„Restaurarea a durat mai mult decât am crezut iniţial deoarece membrii echipei mele nu au folosit niciun instrument modern, doar dalta şi ciocanul”, a comentat Lee Eui-Sang, un maestru în sculptura în piatră în vârstă de 72 de ani.

„La început eram neliniştit când mă gândeam la restaurarea preţioasei noastre comori naţionale, dar am dedicat toată energia mea pentru a restaura acest element crucial din patrimoniul nostru cultural”, a spus maestrul.

Membrii echipei de restauratori au declarat că folosit, pe cât posibil, pietrele şi materialele originale, însă au păstrat o parte din stâlpii de lemn arşi pentru a reaminti publicului cât de periculos este focul.

Zidurile fortăreţei, ce fuseseră distruse în timpul dominaţiei coloniale japoneze (1910-1945), au fost readuse la forma lor originală.

Toate cele 22.000 de ţigle de pe acoperiş au fost realizate manual. Vopselele decorative au fost importate din Japonia, căci specialiştii coreeni nu mai cunosc arta realizării lor în mod tradiţional.

„Este minunat că putem să vedem din nou comoara noastră naţională. Poarta pare puţin diferită din cauza stratului proaspăt de vopsea, dar cred că onoarea şi mândria noastră au fost restaurate”, a comentat Lee Un-Seok, un inginer în vârstă de 35 de ani.

Poarta a fost construită în 1398 şi reconstruită în 1447, fiind renovată de mai multe ori în secolele ulterioare.

Namdaemun este una din cele patru porţi construite pentru a proteja oraşul atunci când acesta era capitala dinastiei Joseon, care a condus peninsula coreeană din 1392 până în 1910, când a debutat ocupaţia japoneză.

Distrugerea sa în 2008 a lansat unde de şoc în jurul ţării, oamenii afectaţi depunând flori şi scriind mesaje în dreptul ruinei. Bărbatul care a dat foc monumentului a fost condamnat la 10 ani de închisoare.

„Ar fi trebuit întemniţat pentru totdeauna pentru că a distrus Comoara Naţională Numărul Unu. A fost restaurată minunat, dar încă mă strânge pieptul”, a comentat Kim Song-Hyun, un coreean în vârstă de 65 de ani care a venit să vadă poarta. 

Guvernul sud-coreean a anunţat că prevenirea altui foc este prioritatea numărul unu. În acest scop, oficialii au instalat camere video cu senzori infraroşu suficient de sensibili încât detectează flacăra unei brichete. De asemenea, au fost instalate alte camere de supraveghere şi 152 de aspersoare.

„Poarta este acum protejată de un sistem perfect de prevenire a focului”, a comentat Kang Kyung-Hwan, şeful Biroului de Conservare a Patrimoniului din Coreea de Sud.

Cu toate acestea, oficialul a recunoscut că Namdaemun nu este protejată de toate posibilele pericole, solicitând publicului să fie vigilent.

sursa:descopera.ro