Ceea ce azi e tragic la Ocna Mureș, acum 100 de ani se vizita de turiști jpeg

Ceea ce azi e tragic la Ocna Mureș, acum 100 de ani se vizita de turiști

📁 Istorie Urbană
Autor: Dorin Ţimonea
🗓️ 29 decembrie 2010

Ocna Mureş este un oraş care a depins de-a lungul istoriei de minele de sare. În afară de scopul economic rezultat din procesul de exploatare a sării, în trecut galeriile erau folosit şi în scop turistic. În urmă cu 100 de ani, minele şi băile erau atracţia principală a oraşului.

În fotografiile vechi se pot observa atât persoane care au intrat în galerii pentru a beneficia de efectele terapeutice ale aerului din interior, cât şi muncitori care lucrau la exploatarea sării.

Zăcământul de la Ocna Mureş a fost exploatat la suprafaţă încă din epoca bronzului şi a continuat neîntrerupt în epoca dacică şi epoca romană.

image

După anul 1791 la Salina Ocna Mureş sarea uscată a fost exploatată în şase mine subterane. Prima, denumită mina Josef, a fost deschisă în 1791, iar ultima, mina 1 Mai, în 1944.

image

Mina 1 Mai a fost exploatată până în 1978 când a avut loc catastrofa ce a dus l-a inundarea galeriei şi la oprirea exploatării sării în stare solidă la Ocna Mureş după mai mult de 2000 de ani.

Celalate mine se numeau Francisc, Ferdinand, Ştefania şi Principele Nicolae. Galeriile vechi au fost închise în 1912 când au fost inundate de apele râului Mureş.

image
image
image
image
image
image
image