Cea mai veche scriere de la noi, expusă la la Sfântu Gheorghe jpeg

Cea mai veche scriere de la noi, expusă la la Sfântu Gheorghe

📁 Muzeele României
Autor: Redacția
🗓️ 23 iulie 2010

O expoziţie tematică intitulată "Scrierea dunăreană în lumina descoperirilor de la Turdaş şi Tărtăria" va fi deschisă, de joi, la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, instituţia va găzdui, începând de joi, o expoziţie tematică intitulată "Scrierea dunăreană în lumina descoperirilor de la Turdaş şi Tărtăria".

Aceasta este organizată de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei şi Institutul de Arheomitologie Sebastopol din California-SUA.

Potrivit sursei citate, expoziţia cuprinde 211 piese cu semne şi simboluri considerate de cercetătorii români şi străini ca făcând parte dintr-un sistem de comunicare pe care aceştia l-au numit "Scrierea Turdaş".

Alături de acestea se regăsesc desene, postere şi fotografii ale artefactelor, precum şi catalogul expoziţiei cu toate materialele arheologice expuse, care poate fi achiziţionat.

Semnele şi simbolurile prezentate datează din Neolitic şi Eneolitic.

Potrivit comunicatului, specialiştii consideră că semnele scrise cele mai vechi au fost folosite nu pentru a exprima sunete sau cuvinte, ci idei şi înţelesuri, acest gen de scriere fiind numit "scriere logografică".

Există posibilitatea ca inscripţiile descoperite pe teritoriul României, pe vase din ceramică, figurine sau diverse alte artefacte, să reprezinte cea mai veche formă de scriere din lume.

Printre exponate se află şi celebrele tăbliţe de la Tărtăria, mai vechi cu cel puţin un mileniu decât scrierile sumeriene de la Uruk şi Djemdet Nasr, datate la sfârşitul mileniului IV şi începutul mileniului III î. Hr. Cele trei tăbliţe de lut cu reprezentări stilizate de animale, copaci, diferite obiecte şi grupuri de semne despărţite prin linii au fost descoperite în anul 1961 de cercetătorul clujean Nicolae Vlassa.

Exponatele provin din colecţia Szófia Torma şi de pe şantierele arheologice de la Tărtăria, Turdaş, Iclod şi Cluj-Napoca.

Această expoziţie a fost prezentată şi în afara graniţelor ţării, în SUA.

De asemenea, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni organizează un atelier de scriere în lut, la care pot participa vizitatorii expoziţiei.