Cea mai scumpă carte din istorie, scoasă la licitaţie jpeg

Cea mai scumpă carte din istorie, scoasă la licitaţie

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 10 septembrie 2010

Cea mai scumpă carte din lume, "Birds of America", cu 1.000 de ilustraţii a aproape 500 de specii de păsări în mărime naturală, care, în urmă cu 10 ani, a fost vândută pentru 8, 8 milioane de dolari, va fi scoasă din nou la licitaţie, pe 7 decembrie, la Londra, de casa Sotheby's, potrivit bbc.co.uk.

Cartea din secolul al 19-lea, semnată de John James Audubon, este disponibilă în numai 119 exemplare, dintre care 108 sunt păstrate în biblioteci şi muzee. În urmă cu 10 ani, un exemplar a fost vândut pentru suma de 8, 8 milioane de dolari (5, 7 milioane de lire sterline).

Lui Audubon i-a luat 12 ani să realizeze acest studiu, timp în care a călătorit în toată America împuşcând păsări, pe care apoi le atârna de un fir şi le picta. Artistul a mers apoi în Marea Britanie să îşi publice cartea, pe care a promovat-o printre bogătaşi.

Sotheby's scoate la vânzare pe 7 decembrie un exemplar, evaluat la o sumă cuprinsă între 4 şi 6 milioane de lire sterline, care i-a aparţinut răposatului Lord Hesketh, alături de alte piese din colecţia acestuia.

Printre acestea se numără un exemplar din "Mr. William Shakespeares Comedies, Histories. & Tragedies", prima colecţie tipărită, în format in-folio, cu piesele dramaturgului, incluzând 36 dintre cele 38 de opere dramatice. Sotheby's a apreciat că volumul, publicat în 1623 şi cunoscut drept "First Folio", este "cea mai importantă carte din întreaga literatură engleză". Dintre cele 750 de exemplare despre care se crede că au fost tipărite, în prezent nu se ştie decât de existenţa a 219 unităţi.

Exemplarul scos la licitaţie de Sotheby's, din care lipsesc trei pagini, este evaluat la 1, 5 milioane de lire sterline.

Scrisori ale reginei Elisabeta I a Angliei, referitoare la Maria Stuart a Scoţiei, fac de asemenea parte din oferta licitaţiei organizate de Sotheby's.

"Să avem toate aceste piese într-o singură licitaţie este remarcabil, cu siguranţă nu s-a mai întâmplat de când sunt eu aici, în 15 ani, şi nici oamenii care sunt mai de demult nu-şi amintesc", a spus David Goldthorpe, specialist în cărţi şi manuscrise la Sotheby's.