Ce secrete ascund sculpturile feniciene jpeg

Ce secrete ascund sculpturile feniciene

📁 Antichitate
Autor: Cezara Anton
🗓️ 22 mai 2013

Recent, cercetătorii francezi şi germani au descoperit urme de metal, în analiza chimică a unor sculpturi de fildeş feniciene, ce au o vechime de peste 3000 de ani. Aceste urme reprezintă, de fapt, pigmenţi de culoare utilizaţi pe scară largă în Antichitate, precum ar fi cei extraşi din fier (roşu) şi cupru (albastru egiptean). Conform chimistei Ina Reiche, de la Laboratorul de Arheologie Moleculară şi Structurală din Paris, metalul nu se regăseşte în compoziţia fildeşului şi nici în solul din Siria, unde au fost descoperite.

Până acum, deşi arheologii credeau că sculpturile feniciene ar fi putut fi pictate, descoperirile anterioare nu au fost concludente, mai ales că s-au concentrat doar asupra anumitor părţi ale artefactelor. Echipa de cercetători condusă de Reiche a utilizat o metodă foarte modernă, respectiv o spectroscopie fluorescentă cu raze X, care i-a revelat distribuţia pigmentaţiei pierdute pe toată suprafaţa sculpturilor. S-a descoperit, astfel, că pe lângă culoare, anumite sculpturi erau decorate şi cu aur. Însă, rămăşiţele de pigmenţi sunt invizibile ochiului uman şi, de aceea, deşi artefactele au fost expuse publicului în toate muzeele lumii, acest detaliu foarte important nu a putut fi identificat.

Benjamin W. Porter, arheolog la Universitate Berkeley din California, explică importanţa acestei descoperiri astfel:„cunoaşterea modului cum arată original un obiect, ne ajută să înţelegem de ce era atât de puternic vizual pentru publicul antic (...) Această tehnică este transferabilă şi altor tipuri de artă antică peste care a trecut timpul, de la basoreliefurile Imperiului Asirian la picturile din mormintele egiptene, până la decoraţiile veselei utilizate zilnic.”