Ce se va întâmpla cu Gibraltarul după Brexit?  jpeg

Ce se va întâmpla cu Gibraltarul după Brexit?

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 26 noiembrie 2018

Spania va putea negocia în mod direct cu Marea Britanie viitorul Gibraltarului, un mic teritoriu britanic din sudul peninsulei Iberice, conform unui acord la care au ajuns, sâmbătă seara, premierul britanic Theresa May cu preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker şi cu preşedintele Consiliului European extraordinar de la Bruxelles, Donald Tusk.

Theresa May a primit aceste asigurări după ce premierul spaniol Pedro Sanchez a renunţat la ameninţarea că ţara sa ar putea să nu voteze acordul privind Brexitul în cazul în care nu va putea negocia în mod direct cu Regatul Unit viitorul Gibraltarului, scrie Reuters.

"Am primit suficiente garanţii că vom putea ajunge la o soluţie a unui conflict care durează de 300 de ani între Marea Britanie şi Spania", a declarat Sanchez reporterilor la Madrid, după mai multe ore de negocieri, vineri, la Bruxelles.

Viitorul micului teritoriu britanic situat în extremitatea de sud a Spaniei a devenit, în ultimele zile, principalul obstacol în validarea de către liderii UE, a „acordului retragerii” britanice din Uniune. În urma întâlnirii de sâmbătă seară, purtătorul de cuvânt al lui Jean-Claude Juncker a declarat că negocierile au fost corecte.

Citește și:

Cum a ajuns Gibraltarul în posesia Marii Britanii?

Gibraltar, stânca lui Hercules. Mica Britanie de pe coasta Spaniei