Ce scria presa franceză despre George Enescu în 1955, la moartea marelui compozitor român  jpeg

Ce scria presa franceză despre George Enescu în 1955, la moartea marelui compozitor român

📁 Muzeele României
Autor: Redacția
🗓️ 4 mai 2020

În arhiva Muzeului Național „George Enescu” se regăsesc 225 de articole de presă din anul 1955, din care majoritatea se referă la decesul marelui compozitor român.

O bună parte dintre anunțuri înștiințează cititorii că Enescu a murit, în dimineața zilei de 4 mai, la Paris, la hotelul situat aproape de Place de l'Étoile, unde s-a mutat la începutul iernii. Muzicianul suferise, încă din iulie 1944, de hemipareză, de atunci fiind imobilizat la pat în micul apartament în care locuia în Paris, notează Muzeul Național „George Enescu”.

Soția compozitorului oferă presei date despre înmormântarea marelui muzician într-un anunț publicat în ziarele franceze Le Monde și Le Figaro, preluat apoi și de alte ziare. Se poate afla, astfel, că slujba de înmormântare va avea loc la Biserica Ortodoxă Română din Paris (din strada Jean de Bauvais), sâmbătă, 7 mai 1955.

Criticul muzical francez Bernard Gavoty (semnat în Le Figaro cu pseudonimul Clarendon) i-a realizat lui George Enescu o caracterizare impresionantă:

„La 18 ani era celebru. După începutul secolului, Enescu era considerat ca o glorie mondială [...]. Muzicianul avea geniu. Omul era real, sincer și valoros. El s-a întrupat exact cu virtuțile supreme: noblețe, curaj și detașare. O mare personalitate care s-a dus. L-am iubit la fel de mult pe cât l-am admirat. Și îi transmit, din adâncul inimii, un ultim adio.”