Ce fel de opoziţie ucraineană susţine în realitate diplomaţia occidentală? jpeg

Ce fel de opoziţie ucraineană susţine în realitate diplomaţia occidentală?

📁 Istorie recentă
Autor: Alexandru Danilov
🗓️ 11 martie 2014

„Scurgerea” în presă a convorbirii telefonice private dintre Ministrul de externe eston şi Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe, Catherine Ashton, demonstrează faptul că diplomaţia occidentală ştia că lunetiştii care au destabilizat situaţia din Kiev nu i-au aparţinut lui Ianukovici, ci opoziţiei pe care atât U.E. cât şi SUA o susţin.

Administraţia Obama afirmă că nu cunoaşte existenţa unor acţiuni destabilizatoare care să implice forţele opoziţiei înainte ca regimul lui Ianukovici să fie răsturnat. Oare aşa să fie ? Dacă într-adevăr nu se cunoşteau adevăratele preocupări ale opoziţiei, atunci de ce s-au grăbit diplomaţia americană şi cea europeană să susţină nişte grupuri politice de activitatea cărora nu se ştia nimic? Se ştie că o grupare a opoziţiei ucrainene care pozează în apărătorii ai democraţiei şi libertăţilor cetăţeneşti este de fapt de orientare neo-nazistă.

Actualmente, în Ucraina există 3 grupuri de opoziţie care sunt acum la guvernare.

Ascensiunea noii generaţii de extremişti de dreapta ucraineni

Gruparea neo-nazistă Svoboda, cunoscută înainte sub numele de Partidul Naţional Socialist din Ucraina, este o organizaţie politică anti-semită, care a reușit să obţină la alegerile din 2012 37 de locuri de parlamentari în Rada Supremă a Ucrainei. Anul acesta, Svoboda a ajuns să joace un rol de seamă în desfăşurarea protestelor din Piaţa Euromaidan din Kiev.

Înfiinţată în 2013, Sectorul de Dreapta devine o organizaţie „umbrelă”care aduce împreună toate grupările paramilitare ultranaţionaliste (Patrioţii Ucrainei, Trizub, SNA, UNA-UNSO şi Ciocanul Roşu). Pentru o lungă perioadă de timp, aceste grupări paramilitare ultranaţionaliste s-au antrenat pentru revoluţii armate în Ucraina.

Coaliţia formată din grupările paramilitare Adunarea Naţională din Ucraina şi Organizaţia naţională de autoapărare din Ucraina, cunoscută după prescurtarea UNA-UNSCO, este recunoscută ca fiind neonazistă după uniformele membrilor săi, create în modelul celor din Waffen SS. O parte dintre aceste grupări a acţionat şi în războaiele din Cecenia.

Noul guvern ucrainean şi legăturile sale cu neo-naziştii ucraineni

Noul guvern ucrainean, condus de premierul Arsenii Iaţeniuc, are în componenţa sa miniştri care au legături cu UNA-UNSCO:

  •  Oleksandr Sich, cel care ocupă funcţia de vicepremier, este membru al partidului Svoboda.
  • Andrei Parubii, fondatorul Partidului Naţional-Socialist din Ucraina (cu simbolul său neonazist wolfsangel), a fost numit secretar al Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare.
  • Dmitri Iaroş, cel care conduce Sectorul de Dreapta, a fost ales secretar-adjunct pe lângă Andrei Parubii.
  • Dmitri Bulatov, noul Ministru al Tineretului şi Sportului în guvernul Iaţeniuc, este cunoscut pentru legăturile sale strânse cu UNA-UNSCO.
  • Andrii Mohnic, vice-preşedinte al Svoboda, ocupă funcţia de Ministrul al Ecologiei.
  • Ihor Şvaica, ministrul Agriculturii, este şi el membru al Svoboda.

În plus, Svoboda deţine şi funcţia de procuror-general al Ucrainei, prin persoana lui Oleh Mahniţki.

Prima acţiune legislativă al noului parlament ucrainean, din care face parte şi gruparea neo-nazistă, a fost să abroge „legea limbilor regionale”, care includea limbile rusă, română, maghiară şi tătară. 13 din cele 27 de regiuni ale Ucrainei, în special Crimeea şi Estul Ucrainei, foloseau limba rusă ca a doua limbă oficială. Alte 2 regiuni din Vestul Ucrainei au folosit limbile română şi maghiară ca limbi regionale.

Proclamarea limbii ucrainene ca unică limbă de stat a fost un atac direct asupra drepturilor culturale şi lingvistice ale numeroasei minorităţi ruse din Ucraina.

După protestul Parlamantului European, care semnala încălcarea drepturilor minorităţilor din Ucraina, preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a decis să revină asupra deciziei. Totuşi, atitudinea negativă faţă de minorităţile naţionale din Ucraina continuă să persiste. Noii parlamentari ucraineni intenţionează de asemenea să abroge legea care interzice ”negarea sau scuzarea crimelor fascismului” .

Nu trebuie uitat faptul că în Ucraina celui de al Doilea Război Mondial au fost ucişi aproximativ 1.7 milioane de evrei cu ajutorul grupărilor ucrainene care au colaborat cu nazişti. Stepan Bandera, un colaborator al naziştilor care a participat la masacrarea evreilor ucraineni, a ajuns să fie numit erou naţional în Ucraina încă din mandatul preşedintelui Iuşcenco.

Mulţi se concentrează asupra acţiunilor Rusiei, care de altfel îşi apără interesele strategice în zonă, chiar dacă este considerată invadatoare, şi uită că o grupare din cele 3 ale opoziţiei ucrainene propovăduieşte neo-nazismul ca politică de stat.

Surse

http://crossmap.christianpost.com/news/ukraines-neo-nazis-win-senior-government-posts-they-are-the-anti-russian-9248